Hara Hachi Bu - Spis deg 80% mettPå den japanske øya Okinawa blir overraskende mange over 100 år. De er en av de flere blå sonene i verden, steder som har en stor andel av befolkningen som når 100 år.


Porsjonskontroll er noe av det vanskeligste å lære seg. Kanskje bor du alene og lager alltid litt for mye mat, og ender opp med å spise alt selv, til ett måltid. Porsjoner vil også se veldig ulike ut avhengig av hva du spiser. Kaloritett mat gir mindre volum i èn porsjon, mens lav kaloritetthet gir stort volum per porsjon. Lærer du å lytte til kroppen samtidig som du blir bevisst hva maten inneholder, kommer du langt på vei.


Du har sikkert mange ganger endt opp stappmett etter et måltid. Særlig etter en buffet, eller en ekstra, ekstra smakfull middag. Kanskje spiser du til du stuper hver dag, kanskje bare noen ganger. Hvordan kan en lære seg å lytte til kroppen og stoppe før man blir over seg mett?


Dette japanske ordtaket du leste i tittelen er nettopp et kjennetegn på hvordan japanerne praktiserer sine måltid. Stopp og spis når du er 80% mett. Mens vi sier "nå er jeg mett", sier japanerne "nå er jeg ikke sulten lengre". Denne type praktisering av måltider er kanskje i dag mest vanlig blant den eldre japanske befolkningen, og særlig på øya Okinawa.

De praktiserer mindful eating og minner seg selv på å stoppe før de blir stappmett, før hvert måltid.


Husk på at metthetssignalene ikke når hjernen før ca 20 minutter etter du stopper å spise. Hiver du i deg maten rekker du ikke å kjenne etter hvor mye du faktisk har spist, og om du egentlig trenger så mye mer.


5 triks for å praktisere Hara Hachi Bu


  1. Spis sakte og nyt maten. Jo raskere du spiser, desto mer spiser du.

  2. Spis alltid sittende ved bordet.

  3. Tenk tallerkenmodell slik at måltidet blir balansert.

  4. Tygg og svelg maten før du tar en ny bit.

  5. Unngå for mange distraksjoner og bråk under måltidet. For mye støy og stress kan faktisk gjøre at du ikke fordøyer maten skikkelig.

Les mer om porsjonskontroll i eboken min "Balanserte Måltider", her på bloggen. For å kjøpe boken, send meg en melding.


Grete-Linn

47 views0 comments

Recent Posts

See All