Bli en MATREDDER!I selveste korona-året 2020 ble nordmenn mer bevisst sin forbrukermakt i matbutikkene. Det kan en undersøkelse fra Stiftelsen Matmerk fortelle. De har kalt det "koronaeffekten". Da landet stengte ned, og verden også for den saks skyld, ble vi plutselig veldig sårbare. Politikerne har i en god stund nå, økt importen av matvarer. En situasjon der verdenshandelen ble lammet, ble sett på som svært usannsynlig. Men så, 12.mars, skjedde nettopp det høyst usannsynlige - verden stengte ned. Og Norge er slettes ikke selvforsynt. Faktisk importerer vi 61% av matkornet og 52% av kraftforråvarene.


Samtidig kastes det utrolig mye spiselig mat hver dag. Det siste året har jeg lest mye om matsvinn. Ikke bare lest, jeg har også prøvd så godt jeg kan å unngå og kaste mat. Som forbrukere sitter vi på mye makt. Mange tenker nok ikke over hvor stor makt forbrukeren egentlig har. Etterspørselen etter visse matvarer eller andre "krav" fra forbruker er det som mest av alt bestemmer hva du ser i butikkhyllene.


Du har sikkert fått med deg, og kanskje benytter du deg til og med av, appen Too Good To Go. En norsk innovasjon med formål å redusere matsvinn. En fantastisk genial ide spør du meg, som redder mange måltider fra å havne i søppelcontaineren. Vi vil ha slike løsninger nå. Tv-programmer som matsjokket viste oss i enda større grad hvor mye spiselig mat som kastes her til lands.


For eksempel kastes det 140 000 bananer hver dag i Norge. Brune flekker og single bananer er nok til at de havner i søpla. Tenk så mange bananbrød som kunne blitt bakt? Eller bananpannekaker. For ikke å snakke om bananis?


Det er dessverre fakta at en tredjedel av maten som produseres i verden, aldri blir spist. Matsvinn oppstår i ulike ledd av matvareproduksjonen. Fra produksjon og distribusjon, til matbutikker og forbruker. Husholdninger i Norge står for 58% av matsvinnet. Hver av oss kaster ca 74 kg spiselig mat hvert år. Frukt og grønt er på førsteplass, deretter brødvarer.


Koronaeffekten har økt nordmenns bevissthet rundt matvaner og matvalg. En virkelighet der vi plutselig blir veldig sårbare og matsikkerheten blir lav, gjør at vi ikke lengre har råd til å kaste spiselig mat.


 


Det er mange ting du alene kan gjøre for å redusere ditt matsvinn:1. Du kan bli en matredder!


Se bare på Linda Stuhaug og hennes "fangst" av datovarer. Se etter kupp i datohyllene(jeg håper inderlig alle butikker lager en datohylle). Yoghurt, fløte, grønnsaker, ost, you name it. Det er bare å bruke sansene(se, lukt og smak) og spise i vei.


2. Tørre brødskiver blir til mel


Selv om brødet er for tørt til å spises kan det fortsatt brukes. Riv det i biter og har i en foodprosessor - vipps så har du mel! Du kan også lage arme riddere eller krutonger.


3. Forsyn deg flere ganger


Mange forsyner seg litt for grådig og ender opp med å kaste nesten halvparten.

Forsyn deg heller flere ganger - kanskje blir det rester til i morgen?


4. Benytt deg av Too Good To Go eller Throw No More


To geniale apper som også sparer deg mange kroner ;)


5. Bruk din forbrukermakt


Kjøp norske matvarer, kjøp lokalt, og krev at matbutikken lager en, eller flere, datohylle(r).
kilder: landbruksdirektoratet, matsentralen, matmerk.

16 views0 comments

Recent Posts

See All