Unngå jojo-slanking!


Visste du at såkalt jojo-slanking i følge forskere kan være skadelig?

Typisk for jojo-slanking er at du starter på en lavkaloridiett, type pulverdiett, for å gå ned i vekt. Du går raskt ned flere kilo og føler deg bra. Etter en stund er du enten lei hele dietten og/eller du har gått ned de kiloene du ønsket, og avslutter dietten. Noen uker senere merker du at kiloene begynner å komme tilbake og du kjenner på nederlaget. Vekten går faktisk ofte opp mer enn det du nettopp gikk ned, og følelsen av nederlag blir enda større. Forskning viser at flere slike runder med slanking tilsvarende 4,5 kg eller mer og følgende vektoppgang kan være skadelig for helsen.

Når du går ned i vekt, er det som regel en miks av vann, fett- og muskelvev, mens vekten en går opp igjen ofte bare er rent fettvev. Disse nye kiloene kan i tillegg ofte legge seg rundt mageregionen. Dette betyr høyere risiko for hjerte-kar-sykdom. For hver slankerunde blir det altså potensielt mer fettvev og mindre muskelvev. Fett forbrenner mye mindre enn det muskler gjør og som resultat blir hvileforbrenningen litt lavere. I tillegg viser noen studier at immunforsvaret kan svekkes av mange slike slankerunder.

Misforstå meg rett, det er fordelaktig å gå ned i vekt dersom du har overvekt. Det er derimot disse gjentatte rundene med slanking der vekten går opp igjen i etterkant, som er uheldig. Og ikke bare fysisk, det gjør også noe med selvfølelsen og den mentale helsen. I en finsk studie som undersøkte helsen til overvektige ikke jojo-slankere og overvektige jojo-slankere så de at den mentale helsen var dårligere blant de overvektige

jojo-slankerne.

Det sier seg kanskje litt selv? Hver gang du ikke klarer opprettholde vekttapet føler du på litt "mislykket". I alle fall i forhold til din egen vekt.

Det kan være veldig mange grunner til at du ikke klarer å opprettholde vekten etter en vektnedgang. De aller fleste går faktisk opp i vekt igjen. En diett er sjelden løsningen, og ofte gjør den vondt verre, avhengig av type diett eller kur du går på. Det er bedre å tenke langsiktig! Mer kunnskap om hva og hvor mye du burde spise, måltidssammensetning og matvalg gjør at du kan gå ned i vekt med mer kunnskap om hva som gjør kroppen din godt. En mer langsom vektnedgang er mer gunstig enn ett raskt vekttap.

Dersom du trener en del styrke kan du se at vekten går saktere ned, men kroppssammensetningen endres. Du bytter ut fettvev med muskelvev, du blir sterkere. Livvidde blir mindre og enkelte klesplagg sitter løsere på kroppen. Dette er ofte mye mer motiverende enn å kun se hva vekten viser.

Jeg bruker å si at du må skynde deg langsomt, legge en plan og ikke gjøre for mye endringer på en gang. En endring annenhver uke er passe :)

Håper du har en fin mandag!

Grete-Linn <3

ref:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1038/oby.2005.45

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1503167?dopt=Abstract

#vektkontroll #vektnedgang #livsstilsendring

69 views0 comments

Recent Posts

See All