Bunnsolide vaner vinner


En sunn livsstil handler mye om hvilke valg vi tar i hverdagen. De valgene vi tar om og om igjen blir etter hvert vanene våre. Er du dårlig på å planlegge f.eks måltider, og av den grunn må ta flere matvalg hver dag, er også sannsynligheten større for at det du velger ikke blir næringsrikt nok.

Mange tror at de må sette i gang voldsomme omveltninger i livet for å komme i bedre form, få bedre helse eller gå ned i vekt. Du ser kanskje for deg deg selv som en topptrent person som trener 5 ganger i uken og spiser minst 500 gram grønnsaker hver eneste dag. Hvis realiteten er veldig langt fra dette, blir også denne forestillingen sikkert noe vanskelig å motivere seg mot. Hva om du heller fokuserer på små endringer som du gjennomfører hver dag?

Ofte er det de små endringene du gjør hver eneste dag som teller aller mest på lang sikt.

Vaner er noe som må innarbeides og så bli en del av deg og hverdagen din, for resten av livet. Vi mennesker er tross alt vanedyr, og derfor kan det aller meste bli en vane - på godt og vondt. Når vi innarbeider vaner er det nesten som man bygger grunnmuren på et hus, eller som når et tre slår rot for første gang. Det tar litt tid før resultatene vises. Det betyr ikke at det lille eller store du gjør hver dag over lengre tid er bortkastet. Hver gang du gjør litt er du litt nærmere målet ditt.

5 eller 10 armhevinger har ingen funksjon og gir ingen resultater etter èn dag, men etter to eller tre år er resultatet noe annet. Vi er skrudd sammen slik at vi ikke i veldig stor grad automatisk planlegger langt inn i fremtiden. Vi tenker gjerne at vi fortsatt ikke er i god form etter 3 treningsøkter 3 dager på rad, i stede for å se verdien av treningen lengre frem i tid. Resultatene kommer ikke fort nok og vi faller tilbake til gamle (u)vaner..

..Hvilke unnskyldninger lager du for deg selv?

I boken Atomic Habits av James Clear gis det flere eksempel på hvordan en liten endring kan ha en stor virkning: En pilot flyr fra Los Angeles til New York. Piloten justerer kursen 3,5 grader sør og ender opp i Washington DC, i stede for New York. Denne lille endringen merkes bare så vidt på flyet når du tar av, men på en så lang flytur blir resultatet at flyet lander mange hundre mil lengre sør. På samme måte kan en ørliten justering i dine daglige vaner guide deg i en helt annen retning.

Gjør litt hver dag og du er på god vei. Bestem deg for at du skal gå en tur på 10 minutter hver dag, i rask gange. Det er ikke veldig mye, men hvis du klarer å gjøre dette hver dag skaper du en vane som du etter hvert kan bygge på.

Grete-Linn <3

#aktivhverdag #bedrevaner #matvaner #treningsvaner #livsstilsendring #livsstil #aktivlivsstil

10 views0 comments

Recent Posts

See All