'Mat på farten' betyr mer enn du tror


Hvor ofte tar du deg selv i å kjøpe en sjokolade eller muffins når du er sulten, har dårlig tid eller er litt stresset? Det er fort gjort å gå for 3 for 2-tilbudet på rosinboller, i stede for en salat eller yoghurt. Bollene ligger ofte helt ved kassen, klar i en papirpose og er rykende ferske, mens de sunnere alternativene må vi nesten lete etter, og de er nesten aldri helt ferske slik som hvetebollene.

Mange av oss er faktisk avhengige av å handle mat på farten i forbindelse med jobbreiser og lignende. Selv om det er begynt å komme sunnere alternativer til den tradisjonelle hurtigmaten, er det fortsatt pølser, burger, muffins og boller som dominerer og som absolutt er mest synlig. Denne lett tilgjengelig maten på kiosker og bensinstasjoner har til felles at den er søt, fet og salt og derfor gir oss en umiddelbar tilfredsstillelse. Når blodsukkeret blir litt for lavt vil du plutselig kjenne at du må ha noe å spise med en gang. Og når blodsukkeret er lavt følger gjerne viljestyrken etter.

For at matvalgene du tar på farten skal gi utslag på vekten må det selvsagt overskride ditt totale energibehov over tid. Men. Det er ikke kun kaloriene i hvetebollen som er av betydning, men også hva denne maten tilføyer og hvordan den påvirker kroppen din - da særlig matvalg senere på dagen. Siden hveteboller ikke gir noe særlig med nyttige næringsstoffer vil du mest sannsynlig senere på dagen føle deg mer sulten og slik ende opp med å spise mer enn du ville gjort om du i stede hadde valgt å spise noe annet. Jeg har selv rasket med meg boller og sjokolade, men vet at det ikke kan sies å være et fullverdig måltid i det hele tatt. Det er mye bedre å være mett i magen og kose seg med litt sjokolade, enn å sluke en hel og fortsatt føle seg sulten 1 time etterpå.

Er du en som often faller for fristelsen av nybakt hvetebakst og annet snadder kan du jo tenke på alle vitaminer og mineraler du går glipp av ved å litt for ofte velge et heller næringsfattig "måltid". Det er mange kalorier å spare og mange vitaminer å hente på og velge sunnere alternativer. For eksempel vil 3 hveteboller tilsvare energimengden i hele 2 bananer, 6 vannmelon-skiver, 4 epler og 3 appelsiner(!). Energimengden i disse to alternativene er den samme, men det er absolutt ikke innholdet av vitaminer, mineraler og fiber. Hvilket alternativ tror du "vinner"?

Det gir ofte mange en aha-opplevelse når de får vite hvor mye energi den typiske hurtigmaten inneholder når man setter det opp mot f.eks frukt og typiske middagsporsjoner eller brødskiver. Det tar ikke lang tid å sluke en deilig sjokolademuffins, men å spise tilsvarende mengde energi i greske yoghurter(tine) tar noe lengre fordi det tilsvarer 3 stk.

Et annet eksempel er nøtter. En liten skål med nøtter(100 g) tilsvarer 4,5 grove brødskiver med magert pålegg. Hvilket alternativ tror du merkes best på metthetsfølelsen?

 

Dette er bare en liten påminner til deg om at det du velger kan fort bli en (u)vane.

Jeg vet at økt tilgjengelighet og synlighet av sunnere alternativer både på bensinstasjoner, kiosker og matbutikker ville gjort det å velge et bedre måltid mye lettere. Vi må samtidig huske på at det å være en bevisst forbruker har enormt mye å si.

#kostholdsplan #vektkontroll #vektnedgang #komiform #hverdagsmosjon

20 views0 comments

Recent Posts

See All