Hodet og kropp henger sammen: Den billigste medisinen brukes altfor lite


I dagens norske helsevesen brukes fysisk aktivitet overraskende lite som forebygging eller behandling. Dette er overraskende fordi vi i dag vet at fysisk aktivitet sannsynligvis er den beste og billigste 'medisinen' som finnes. Jeg har akkurat begynt å lese en bok som heter Sterk Hjerne med Aktiv Kropp av lege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle. Og jeg er mildt sagt inspirert!

 

Det er noe som er feil i helsesystemet når fysisk aktivitet alt for ofte kun nevnes som en bisetning hos legen. Vi vet i dag at fysisk aktivitet virker forebyggende og behandlende på et titalls sykdommer og tilstander. Er du i god form reduserer du betraktelig risikoen for blant annet Alzheimers, overvekt, diabetes, hjerte-kar-sykdom, depresjon, angstlidelser, og mange krefttyper. Det alene burde være nok bevis.

Når vi beveger oss slik at pulsen går opp og vi blir litt svett på ryggen, skjer det noe fantastisk i hjernen. Det skilles ut mange stoffer som både har en akutt og en langtidsvirkning på helsen vår. Disse stoffene som skilles ut i hjernen når vi er fysisk aktive hjelper oss blant annet til å holde hjernen frisk og rask ved å forbedre hukommelse og læring, og reduserer lidelser som depresjon og angst, ja til og med bremser fysisk aktivitet progresjon av Alzheimers. Du vet sikkert også at fysisk aktivitet reduserer risikoen for flere livsstilssykdommer, men visste du også at det holder hjernen din intakt og til og med bremser aldringen av hjernen? Etter hvert som vi blir eldre mister vi flere og flere nerveceller og hjernen vår krymper. Men. Er du regelmessig fysisk aktiv kan du faktisk øke antall nerveceller i hjernen og du kan bli smartere.

Aktivitet øker blodtilførselen til hjernen, som igjen øker kapasiteten til nervecellene våre. Som jeg leste i boken er det gjort flere studier på hvordan vi lærer og husker raskere hvis vi er i samtidig bevegelse. Det kan være noe å tenke på før neste eksamen? Eller kanskje du som lærer kan legge opp til rebusløp i mattetimen?

Jeg håper du velger å gå til butikken i stede for å kjøre, og at du heller jogger deg en tur fremfor å sitte hele ettermiddagen på rumpa. Det har vi alle godt av - ikke minst hjernen din!

Grete-Linn<3

#hjernetrim #aktivhverdag #sunnerehverdag

15 views0 comments

Recent Posts

See All