Latskapen i oss vinner for ofte


På podcasten Sprekpodden snakker Halvor og Silje denne uken med professor på NIH Sigmund Loland om hvorfor vi ikke gidder å trene. Han sier at evolusjonen har gjort oss late. Før måtte vi spare alle kalorier vi bare kunne, mens vi i dag har mer enn nok kalorier til en hver tid. Dette stemmer jo for så vidt, men heldigvis kan vi velge å overstyre slike primitive videreførte instinkter.

Infrastrukturen fremmer eller hindrer fysisk aktivitet?

Jeg synes dette med hvorfor noen har trening som en integrert del av sin hverdag, mens andre velger det bort, er interessant. Vi vet at dette i stor grad handler om etablering av vaner, gode opplevelser i forbindelse med aktivitet, mestring og bevegelse osv. Men det handler også om omgivelsene. Og det er dette jeg begynte å tenke mer på etter at jeg hørte på podcastepisoden. I byene er det mer enn nok av både mat og lettvinte løsninger som understimulerer til fysisk aktivitet. Professor Loland nevner blant annet rulletrapp og heis, som de aller fleste velger fremfor trappen. Alt er designet for at vi ikke skal trenge å røre på oss betraktelig.

Ute i distriktene derimot, er det langt mellom rulletrappene. Her er avstandene til skole, butikk osv ofte mye lengre. Det gjør at vi som oftest bruker bilen. I tillegg er det ikke det samme brede utvalget av aktiviteter som i byer. Det er fullt mulig å leve et aktivt liv både i by og i distriktene, men jeg mener det må jobbes med å tilrettelegge infrastrukturen enda mer. Trafikksikkerhet slik at skolebarn har muligheten til å gå til/fra skolen er bare ett eksempel.

Det er ingen hemmelighet at det i dag er en forventning i samfunnet om at man skal holde seg i form. De som trener er gjerne i veldig god form, mens på den andre siden av skalaen finner vi mange som ikke trener i det hele tatt. Det er synd at en person som for første gang går inn på et treningssenter skal føle på skam. Men mange kjenner på dette. Da vil jeg bare si at det finnes utallige måter å holde seg i form på! Alle trenger ikke løfte tungt med knebøystang på skuldrene, eller være medlem på et treningssenter for den saks skyld. Du kan fint komme i form utendørs eller i den lokale idrettsklubben din. Det er uansett fint å ha et nettverk, venner og likesinnede du kan gå på tur med da det gir større samhold og eierskap til det å ta vare på helsen.

Fysisk aktivitet = Transportmiddel = Helseeffekt

Bruker du egen kropp til å komme deg fra A til B, populært kalt transporttrening, kan du øke formen betraktelig. Studier har også vist at 60 minutter fordelt over mange små bolker med aktivitet utover dagen brenner mer energi enn 1 times sammenhengende trening og ellers inaktiv hverdag. Derfor lønner det seg å reise seg ca hver time og gå litt eller strekke på seg.

Det vil alltid være en konflikt mellom kropp og hode når du starter å trene. Vi vil jo aller helst ha det behagelig og det koster på viljen å komme seg opp fra sofaen. Men når du så er i gang kjenner du jo at dette er supert for både kropp og hode. Husk på at bevegelse også stimulerer til problemløsning, kreativitet og til å få klarnet tankene.

Har du lagt en plan for en aktiv høst?

Grete-Linn <3

Treningsprogram? Send meg en epost:

gretelinn@purehealthadvisors.com

#aktivhverdag #hverdagsaktivitet #podcast

10 views0 comments

Recent Posts

See All