top of page

Setter du egen helse på vent?

Updated: Jan 1, 2021


Setter du egen helse på vent?

Vektnedgang og det å få kontroll over egen vekt handler stort sett om å endre vaner for deretter å opprettholde disse nye og bedre vanene. Helt i starten blir det gjerne mye “jeg burde” og “jeg skulle ha gjort”. Denne prokrastineringen varer gjerne en god stund, ja den kan vare mange år, før du endelig tar steget og gjør de endringene du burde og skulle og ville. I starten handler det nettopp om dette; bare gjøre det. Fokuset bør derfor være å møte opp på treningen, og ikke nødvendigvis hvilke resultater du får. Bare det at du klarer å være trofast til de timene eller minuttene du har satt av til trening er den viktigste delen av å skape en ny vane.

Hjernen vår er laget slik at vi favoriserer det som akkurat nå er mest behagelig, i stede for å gjøre et valg i dag for å få en effekt eller belønning lengre frem i tid. Det er derfor du kan tenke på kvelden når du legger deg at i morgen skal jeg stå opp tidlig å løpe før jobb. Når klokka da ringer klokka halv seks er det plutselig ikke like viktig lengre å dra seg opp og ut for å løpe. Den umiddelbare følelsen du har er å sove videre, fremfor å få godfølelsen etter endt løpetur og dukke opp superfresh på jobb. Her mener jeg du ikke må være for hard med deg selv. Stå opp og dra ut, men du trenger nødvendigvis ikke dra på alt for mye. Bare det at du faktisk kom deg ut av senga og inn i løpeskoene er en seier i seg selv.

Vi bryr oss mer om nåtidens jeg enn vi bryr oss om fremtidens jeg. Effekten av å spise et kakestykke er umiddelbar(sukker!, sjokolade!), mens effekten av å stå over treningen vil ikke vise seg før måneder i etterkant.

Vi vet alle så inderlig vel hva som er det lureste å gjøre, så hvordan kan vi ta grep i dag?

3 tips for å slutte og utsette egen helse:

  1. Gjør fordelene av fremtidsrettet atferd mer synlig i dag Vi ønsker oss en umiddelbar belønning og effekt. Hvis vi kan finne en måte å se fordelene med å gjøre et smart valg i dag, for fremtidens jeg, kan vi i mange tilfeller unngå å utsette. Se for deg deg selv 10 kilo lettere og hvordan livet ditt vil være hvis du klarer å gå ned de ekstra kiloene. Kjenn på belønningen og følelsen du om ett eller to år kommer til å ha.

  2. Gjør konsekvensen av å prokrastinere mer umiddelbar Når vi utsetter ting vi burde ha gjort er det ofte fordi vi ikke behøver å tenke på konsekvensen akkurat i dag. Hvis du velger å hoppe over en planlagt treningsøkt vil ikke dette gå utover helsen din i dag, heller ikke om en uke. Men hvis du ikke møter opp til treningsøkten du hadde avtalt med en venninne eller kompis, blir konsekvensen mer umiddelbar. Du ønsker jo ikke å sette deg selv i et dårlig lys av ikke å møte opp, og heller ikke å skuffe venninnen din.

  3. Fjern prokrastinerings-triggere fra omgivelsene Den mest effektive måten å endre atferd på er å endre miljøet. Du velger å kjøpe sjokoladen fordi den var rett ved kassen da du sto i kø og ventet. Men hva hvis det ikke var sjokolade ved kassen? Ville du da ha kjøpt den? Neppe. Det er mye lettere å gjøre bedre valg for egen helse dersom du er omringet av gode valgmuligheter. Ta bort disse triggerne i omgivelsene dine og du vil gjøre alt mye enklere for deg selv. Hverdagen vår(livet vårt) er fylt av mange tusen små valg. Alle disse valgene vi tar definerer til slutt realiteten vår. Vi tenker kanskje at det ikke spiller noen rolle om vi utsetter egen helse noen dager, men husk på at dager blir fort til uker, måneder og år.

Grete-Linn<3

#aktivhverdag #mentalhelse #helsedirektoratet #5omdagen

18 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page