top of page

6 råd når alt du vil er å stoppe under løpeøkten


Du kjenner sikkert igjen følelsen når du er ute på løpetur og konstant må diskutere og krangle med hodet, som bare sier at du må stoppe. Noen ganger vinner jo hodet og du velger å stoppe og heller gå noen minutter. Og det er ikke alltid det er noe feil med det, men vil du øke kondisjonen, klare løpe lengre uten å stoppe, må du også lære deg å presse deg litt ekstra og vite når det er hodet som gir opp og når det er føttene som sier stopp.

En sterk løper er ikke bare laget av sterke løpeben. Det er også mye mental styrke i bildet. Jeg må stadig vekk forhandle med meg selv på løpeturer. Jeg får tanker som "du er i dårlig form", "jeg tror jeg heller tar resten som en gåtur", og så videre. Vi kan enten oppmuntre oss selv til å løpe litt raskere den siste kilometeren, eller vi kan tenke at "jeg er så sliten så jeg burde roe ned tempoet nå".

1. Visualiser at du gjennomfører med stil

Sett av noen minutter på å gå gjennom hele treningsøkten. Se for deg når økten blir tøff, og bruk alle sansene dine til å forstå hvordan det blir. Se nå for deg hvordan du klarer å fortsette og komme deg gjennom denne tøffe delen av treningsøkten. Se for deg hva du kommer til å tenke og si til deg selv, stive ben, høy puls, svette og gispende etter luft. Når du nå drar ut og løper vil hjernen din gjenkjenne disse følelsene og tankene og du kan takle dem bedre.

2. Følg med på fremgangen

Enten du har en pulsklokke eller ei, noen sekunder eller minutter raskere på samme løperute gir deg ekstra motivasjon. I stede for å fokusere på hvor langt du har igjen, fokuser heller på hvor langt du har kommet og distansen du allerede har lagt bak deg. Om du følger med på pulsen kan du se om du nå jobber på lavere puls på samme hastighet.

3. Skift fokus

Høy pustefrekvens, dunkende hjerte og tunge ben er ofte det en hard løpetur består av, og det er selvsagt at det ikke automatisk knyttes bare positive tanker til dette. Her er tipset: Ikke fokuser på smerten eller ubehaget du opplever. Tenk heller slik: Hjertet dunker raskere fordi jeg akkurat nå forbedrer kondisjonen min. Lårmusklene er stive fordi musklene blir sterkere. Kroppen jobber og fungerer slik den skal. Slike tanker skifter fokus og hjelper deg konsentrere deg om det du gjør.

4. Lag deg en Mantra

Finn et motiverende ord eller setning som du sier til deg selv når løpeøkten blir hard. Det kan være "Jeg er sterk og klarer dette lett", eller bare et enkelt ord som "fortsett". Når du sier dette til deg selv kan det virke motiverende og hjelpe deg pushe litt hardere, litt lengre.

5. Fokuser på pusten

Denne taktikken bruker jeg på nesten hver eneste løpetur. Særlig i oppoverbakkene. Jeg løper mye i motbakker og da går pulsen naturligvis raskt opp og forblir der så lenge en jobber i motbakke. Trekk pusten godt ned i magen og pust godt ut. Gjenta og gjenta til du kjenner at du igjen har noenlunde kontroll på pusten. Ofte når vi jobber veldig hardt kommer skuldrene opp under ørene og vi puster mer overfladisk, som igjen er lite fordelaktig. Pust ordentlig inn og ordentlig ut.

Ta med deg disse tipsene på din neste løpetur! Spør meg gjerne om du trenger flere tips til hvordan du kan finne motivasjonen til å gjennomføre treningsøktene dine, uke etter uke ;-)

Grete-Linn <3

#motivajson #løpeform #løpetur #vektkontroll #treningstips

5 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page