De 10 vanligste årsakene til vektøkning og fedme


Livsstilssykdommer er en av de største helseutfordringene i verden. Overvekt og fedme er assosiert med flere relaterte tilstander, som sammen kalles metabolsk syndrom. Disse tilstandene inkluderer høyt blodtrykk, forhøyede blodsukkernivåer og uheldig lipidprofil(kolesterol). Personer med metabolsk syndrom har en mye større risiko for hjerte-kar-sykdom, samt diabetes type 2.

Mye forskning er gjort på årsaker til fedme og hvordan det kan forebygges og/eller behandles.

Viljestyrke

Vi hører ofte at svak eller manglende viljestyrke er årsaken til vektøkning og fedme. Selv om en vektøkning er et resultat av spiseatferd og livsstil, er det sånn at mange har uheldig påvirkning og livssituasjon som gjør det vanskelig å kontrollere spiseatferden og ta bedre valg for egen helse. Overspising forårsakes av ulike biologiske faktorer som genetikk og hormoner. Noen er faktisk predisponert for å legge på seg. En kan selvfølgelig overkjøre slike genetiske ulemper ved å endre livsstil og atferd. Dette krever viljestyrke, dedikasjon og kontinuitet. Det blir for enkelt å bare skylde på viljestyrken til en person. Det er veldig mange flere faktorer som ligger til grunn til hvorfor vi tar de valgene vi gjør.

Her er 10 av de mest vanlige årsakene til vektøkning og fedme:

  1. Genetikk: Studier på eneggede tvillinger viser at gener faktisk spiller en rolle for overvekt senere i livet. Likevel er det ikke sånn at dette ikke kan trumfes ved hjelp av sunn kost og fysisk aktivitet. En ser også at mennesker fra utviklingsland utvikler fedme når de flytter til et industrialisert land og får et vestlig kosthold. Her er det ikke genene som endres, men miljøet og signalene som blir sendt til genene endrer seg.

  2. Junk Food: Sterkt behandlet mat laget for lang holdbarhet og lav pris er dessverre svært fristende for mange av oss. Matprodusentene vet å lage produkter med riktig sammensetning av søtt, salt og fett slik at vi bare vil ha mer, og mer og mer.

  3. Matavhengighet: Mat med mye sukker og fett stimulerer belønningssystemet i hjernen vår. Enkelte produkter har faktisk blitt sammenlignet med alkohol, kokain, nikotin og cannabis. Noen personer takler slik mat mye dårligere enn andre og kan bli svært avhengig, akkurat som en person blir avhengig av alkohol. Du mister kontroll over spiseatferden og hjernen tar over.

  4. Matprodusenter bruker milliarder av kroner på markedsføring av junk foods. Noen er spesielt rettet mot barn og unge som ikke har kunnskap eller erfaring med konsekvensene.

  5. Insulin: Insulin er et hormon som regulerer mange viktige prosesser i kroppen vår. Vestlig kosthold fremmer insulinresistens blant mange overvektige og personer med fedme. Dette forhøyer insulinnivåene i hele kroppen. Energi i form av fettceller blir lagret i fettcellene i stede for å holde dem tilgjengelig. Mindre sukker og mer fiber i kostholdet balanserer blodsukkernivået i kroppen vår og er noe vi alle burde tenke på, overvektig eller ei.

  6. Medisiner: Noen medisiner har vektøkning som bivirkning. Antidepressiva kobles til mild vektøkning. Andre eksempler er diabetesmedisin og antipsykotika. Disse medisinene kan f.eks redusere forbrenningen eller øke appetitten.

  7. Leptinresistens: Enda et hormon som spiller en svært viktig rolle på fedme. Leptin produseres i fettcellene og denne produksjonen øker jo mer fettvev en har. Hos personer med fedme er derfor Leptinnivået veldig høyt. Hos normalvektige personer betyr forhøyede leptinnivåer redusert appetitt og gir et signal til hjernen om at nå er du mett, du har nok fettlagre. Problemet hos personer med overvekt og fedme er at leptinet ikke lengre fungerer som det skal. Tilstanden er kalt leptinresistens og er en viktig faktor patogenesen til fedme.

  8. Tilgjengelighet av Mat: Vi har alltid mat tilgjengelig, uansett hvor vi er. Dette har endret seg dramatisk det siste århundret. Det er dessuten særlig junk food som finnes rundt et hvert gatehjørne. Fristende og billig. Mange har ikke tilbudet om fersk frukt og grønnsaker, og butikker i fattige nabolag tilbyr ofte nesten bare godteri, brus ol.

  9. Sukker: Tilsatt sukker er muligens den største ulempen med det moderne kostholdet. For mye sukker endrer biokjemien i hjernen som igjen bidrar til vektøkning.

  10. Uriktig informasjon: Alt for mange får feilaktig informasjon om helse og ernæring. Mange nettsider sprer uriktige fakta, for ikke å snakke om hvordan enkelte aviser særlig bidrar til feiltolkning av studier. Et annet eksempel er slankeprodukter og hvordan de lover at en pulverdiett skal gi en perfekt slank og sunn kropp. Slik feilaktig informasjon kan lede en overvektig person i totalt feil retning, og til og med bakover. Hvis du er bekymret over din egen vekt eller livsstil vit at du kan lære deg å kontrollere spiseatferd og livsstil. Du kan ta kontroll over egen vekt og oppnå vektkontroll. Det krever innsats over lengre tid, men bare du vil nok kan du også klare det. Det er ikke kun individets skyld at en blir overvektig, det er også andre faktorer som spiller en stor rolle. Fedme er et like stort samfunnsansvar som det er individets ansvar!

Grete-Linn <3

#overvekt #trening #vektkontroll

24 views0 comments

Recent Posts

See All