Strategi 'Kom i Form': Tilrettelegging


Du pusser mest sannsynlig tennene helt automatisk, kort tid etter at du står opp. Du knyter også skolissene helt på autopilot, og når du setter deg inn i bilen tar du forhåpentligvis bilbeltet på uten å en gang tenke over det. Dette er automatiserte vaner, innlært slik at du gjør de helt på autopiloten. Hadde det vært slik med fysisk aktivitet og kosthold tror jeg neppe veldig mange hadde slitt med vekten.

Vi vet at ved å legge frem joggeskoene og treningstøyet kvelden før den planlagte morgenøkten, øker sannsynligheten for at du faktisk spretter opp av senga og gjennomfører den løpeøkten. Dette er fordi du da har mindre valg å måtte ta hensyn til når vekkeklokken ringer. Alt er klart, du vet hva du har planlagt og alt du må gjøre er å unngå slumreknappen. Vi gjør hver dag flere hundre slike små valg, alt fra hva vi skal spise til frokost, om vi skal ta telefonen når den ringer, til de valgene jobben krever at vi tar. Jo flere slike små valg vi må ta i løpet av dagen, desto mindre kapasitet har vi til overs for å ta de "rette" valgene når det gjelder kosthold og trening.

Hva er løsningen?

En god løsning er å tilrettelegge. Du må gjøre det lett for deg selv å spise sunt og gjennomføre treningen. Gjør det lettere å velge nøtter og et eple som mellommåltid enn å velge hvetebolle eller snickers. Slik tilrettelegging er grunnlaget for å gjøre noe til en vane. Ved å ikke ha masse søtsaker liggende i skapet hjemme, vil du når søtsuget melder seg ikke trenge å gjøre et valg om du skal ta deg en sjokolade eller om du heller skal velge noe sunnere. Kanskje var du egentlig bare tørst, eller du kjedet deg, eller du har spist lite tidligere på dagen. Ved å ha tilgjengelig gode råvarer i kjøleskapet kan du lage deg en et næringsrikt mellommåltid. Du må tilrettelegge for det du ønsker å oppnå. Etter hvert som du klarer dette vil de gode valgene bli noe som du gjør hver dag - det er på vei til å bli en vane. Hver gang du gjentar noe, innarbeides det mer oppe i topplokket. Til slutt er det å spise sunt noe du gjør "nesten" uten å tenke over det.

Tilrettelegg for det du ønsker å oppnå. Du vil gå ned vinterkiloene? Gå til butikken i stede for bilen, ta alltid trappen, legg inn ekstra aktivitet i løpet av dagen og unngå utskeielser midt i uken. Start der du er, men få gjerne med en venn på laget - da kan dere motivere hverandre (-:

 

Ønsker du treningsprogram for å komme raskt i form?

Ønsker du veiledning for et bedre kosthold?

Send meg en mail eller melding på Instagram eller Facebook :-)

Grete-Linn <3

epost: gretelinn@purehealthadvisors.com

#bedrevaner #matvaner #vektnedgang #vektkontroll #aktivlivsstil #livsstilsendring #livsstil #treningsprogram #kostholdsplan

13 views0 comments

Recent Posts

See All