Motbakkeløping får deg i Superform


Pulsen stiger raskt i motbakker! Hjertet banker raskere, beina blir fortere stive og ja, du kommer raskere i form! Det er flere grunner til at du burde teste ut løping i motbakker. For det første er dette et veldig bra alternativ når du nesten aldri har løpt før. For det andre er motbakkeløping skånsomt for knærne(fordelaktig for deg som vil unngå belastningsskader pga høy vekt).

Motbakkeløping er kanskje noe av det jeg har gjort mest av de siste årene når det gjelder løping og mye av grunnen er at jeg ser effekten det har hatt og har på utholdenheten min. Det har hjulpet meg i alt fra surfing til sauesanking (: Motbakkeløping gjør deg også tøffere mentalt - du må holde ut - kjenne på smerten, dunkende hjerte og silende svette.

Sitter du og tenker at du gjerne skulle hatt litt bedre kondis? Begynner du å puste og pese fælt bare du går opp et par trappeetasjer eller den korte motbakken på vei hjem fra butikken?

Hvis dette er deg vil denne artikkelen passe bra. Det vil den forøvrig også gjøre for deg som allerede har sånn noenlunde god kondisjon. For hvem vil vel ikke kunne gå lett og ledig opp på fjellet i sommer? Fyke forbi andre tungtpustende og oppleve at beina ikke lengre føles som tømmerstokker?

Når du går, men spesielt løper i motbakker, må du utvikle stor kraft i musklene som skyver fra. Du må rekruttere en større del av muskelen for å komme deg opp bakken. Dette er rumpe, lår og legger. Pulsen stiger også raskt når du jobber mot gravitasjonen og resultatet er at du forbedrer oksygenopptaket og anaerob terskel(tiden det tar før melkesyreopphoping). Du blir en sterkere og mer uholden løper. Løper du i terrenget vil du også utfordre balanse og koordinasjon.

Likevel, jeg vet mange gruer seg til motbakkene og velger gjerne en annen rute bare for å unngå å måtte løpe i bakker. Nybegynnere som viderekomne. Her er 3 triks for å begynne å like motbakkene...

1. Skynd deg langsomt

En altfor bratt bakke eller et for raskt tempo vil bare gjøre at beina dine stivner fort.

Begynn med 10 minutters rolig jogging på flat mark. Deretter løper du i 5 sekunder opp bakken før du går ned. Løp nå 8 sekunder opp og gå ned igjen. Tredje runde løper du 10 sekunder og går ned. Gjenta dette noen ganger og si deg fornøyd med dette for de 3 første motbakkeøktene dine. I starten trenger ikke økten være lengre enn 15-20 minutter.

2. Løpssteg

Hold overkroppen oppe, ikke synk sammen selv om det blir tungt. Ta korte raske steg når du beveger deg oppover og la armene pendle langs kroppen, i fartsretningen. Tar du lange steg sliter du raskere ut beina.

3. For å bli bedre må du gjøre dette jevnlig

Legg inn 1 motbakkeøkt i uken. Jobb deg opp mot 10 motbakkedrag på ca 30 sekunders varighet. Men husk punkt 1! Varier både underlag og hvor bratt bakken er.

Jeg setter opp planer for utholdenhetstrening med mål å forbedre kondisjonen. Ta kontakt på epost/instagram/facebook for en prat (:

Grete-Linn <3

#motbakkeløping #utholdenhet #kondisjon #trening #personligtrener

14 views0 comments

Recent Posts

See All