Slankemyte: Du kan spise mer av sunn mat


Jeg liker egentlig ikke ordet "slanke". Det er forbundet med strenge dietter og kortvarige løsninger som ofte leder tilbake til der det begynte. Jeg liker, og bruker heller begrepene Kostomlegging og Livsstilsendring, som ikke bare handler om å kutte kalorier, men å gi kroppen de næringsstoffene den trenger samtidig som en legger en langsiktig plan.

Denne myten om at bare det du spiser er sunt kan du spise så mye du vil, taler i mot prinsippet om energibalanse. Sunn mat inneholder også kalorier. Og et energioverskudd enten det kommer fra sunn eller usunn mat, proteiner, fett eller karbohydrater, vil likevel lagres på kroppen.

Det er en tendens til å spise mer mat når den er sunn. Det er helt riktig at mye sunn mat inneholder mindre energi/kalorier enn det usunn mat gjør, og du kan derfor spise mer volum av den sunne kalorifattige maten. Men husk likevel på at fullkornspasta inneholder like mye kalorier som vanlig/hvit pasta gjør. Rådet om å spise fullkornsprodukter i stede for fint bunner ikke i mindre kalorier, men i næringsstoffene vi får i oss om vi spiser det ene eller det andre. Når det gjelder fullkornspasta har det mye mer fiber i seg som igjen gir en lengre metthetsfølelse og gir heller ikke like rask blodsukkerstigning som det hvit pasta gjør. Effekten på appetitten og fordøyelsen er også mye mer fordelaktig sammenlignet med hvit pasta. Sunn mat metter ofte mer og har flere næringsstoffer, men har ikke alltid mindre kalorier. Et godt eksempel på dette er avokado, som både har mange gode næringsstoffer, men samtidig også er kaloririk. Det er ikke noe i veien med dette, men da er det viktig at du husker på porsjonsstørrelsene.

Dersom du er i en fase der du har klart å legge om kosten din er dette bare supert! Om du ønsker å gå ned i vekt må du også tenke på disse porsjonene. Dette kan være så enkelt som å for eksempel redusere måltidet med 25%. Hvis du vanligvis spiser 4 poteter til middag, forsyner du deg nå med 3 poteter i stede. I stede for 4 dl juice, heller du nå 3 dl i glasset.

Når alt kommer til alt handler vektnedgang om et kaloriunderskudd. Det er viktig at dette kaloriunderskuddet ikke blir iverksatt alt for brått, men at du tar det hele steg for steg slik at kroppen din venner seg til det.

Hvilke utfordringer kjenner du på når det gjelder ditt kosthold?

Send meg en epost og jeg svarer fortløpende (:

Grete-Linn <3

#livsstilsendring #kostholdsplan #sunnevalg #matglede

18 views0 comments

Recent Posts

See All