Sikre deg jodinntaket med torskemiddag


Nasjonalt råd for ernæring gikk i 2016 ut med en rapport som sa at jodinntaket i deler av befolkningen er urovekkende lavt. De tror dette skyldes at vi spiser mye mindre meieriprodukter og fisk enn tidligere. Meieriprodukter står for 60% av jodinntaket, mens fisk bidrar med ca 20%. Det er derfor helsedirektoratet en tid har hatt en kampanje gående der de anbefaler å spise "3 om dagen". Dette vil si 3 porsjoner meieriprodukter hver dag. Dette kan du lese mer om på melk.no.

Det er særlig personer som spiser lite fisk og meieriprodukter som står i fare for å få jodmangel.

Jod er et livsviktig mineral ansvarlig for utvikling av sentralnervesystemet hos fosteret og for normalt stoffskifte(metabolisme). Før 50-tallet hadde en stor andel av befolkningen struma, som var forårsaket av jodmangel. På 50-tallet begynte de i midlertidig å tilsette jod i kraftforet til kyr og slik ble innholdet i meieriprodukter høyere. I tillegg drakk folk mer melk enn vi gjør nå. I dag er det særlig gravide og ammende som står i fare for å få jodmangel pga et høyere jodbehov. Daglig jodbehov hos voksne er 150 mikrogram, mens gravide og ammende anbefales 175 mikrogram per dag.

Nasjonalt råd for ernæring foreslår blant annet å særlig fremme mager fisk som en god kilde til jod. Dersom du spiser fisk til middag 2-3 ganger i uken og i tillegg får i deg 3 porsjoner meieriprodukter hver dag, skal du i teorien dekke jodbehovet ditt.

Hvor mye fisk spiser du i løpet av en uke?

Visste du at mager fisk inneholder dobbelt så mye jod som fet fisk?

100 gram kokt torskefilet inneholder 185 mikrogram jod og er derfor en ypperlig jodkilde.

En torskemiddag trenger slettes ikke være kjedelig! Med godt tilbehør og riktig tilberedning er det faktisk en av mine yndlingsmiddager.

Lettvint og smakfull fiskemiddag:

  • Stek torsk på lav varme i en stekepanne. Beregn ca 200 gram per porsjon.

  • Del spekeskinke i biter og stek til crispy.

  • Varm erter og mos sammen med litt smør, salt og pepper.

  • Lag soyasmør av smeltet smør, hvitløk, litt hakket chili, soyasaus og persille.

  • Server med potet eller fullkornspasta

Planlegg å ha fisk til middag i hvert fall 2 ganger i uken (;

Grete-Linn <3

#fisk #spismerfisk #jodinntak

8 views0 comments

Recent Posts

See All