top of page

DRIKKER DU DEG OPP I VEKT?


Visste du at drikke gir mindre metthetsfølelse enn det fast føde gjør?

Dette gjelder både sukkerholdig, søt drikke, men også andre drikker med mindre sukker. På lang sikt kan dette utgjøre mange kilo på vekten.

 

Du har kanskje kuttet ut potetgull, kjeks og sjokolade i ukedagene, og er på god vei til å få kontroll på vekten din. Da er det veldig frustrerende at vekten fortsatt går opp, selv om du føler at du virkelig har kuttet ut alt det usunne.

Vi har en tendens til å 'glemme' at de flytende kaloriene mye raskere gir samme kalorimengde som et lite måltid gir. Tenk bare over hvor mye mindre tid det tar å helle ned 0,5 liter med drikke som f.eks gir 300 kalorier, enn det vil ta å innta samme kalorimengde med fast føde. Dersom du gjennom en vanlig dag drikker mye av kaloriene dine uten å være obs på hvor mye og hva det du drikker inneholder, kan det lønne seg å gjennom en uke skrive ned alt du spiser og drikker, for så å sjekke hvor mye kalorier det du drikker utgjør. Generelt anbefales vann som tørstedrikk, men i dag har de aller fleste andre vaner. Dessuten er ikke vann vann lengre. Mange produsenter selger nå vann tilsatt smak, som også gir ekstra kalorier.

Kaffe

Mange av oss kjøper daglig en god og varm kopp kaffe i farta. Dette trenger selvfølgelig ikke være katastrofalt, tvert i mot er det jo en lifesaver på mandagsmorgenen, men alt etter kaffevalg kan det også gi 250 kalorier ekstra.

Porsjonsstørrelse har mye å si her, da vi vet at du kan få kjøpt en caffe mocha på 4 dl som selvfølgelig vil gi flere kalorier enn en vanlig kaffekopp på ca 2 dl vil gi. Vanlig svart filterkaffe inneholder 1 kalori, mens en cappuccino gir ca 100 kalorier(lettmelk). Tilbehøret er også av betydning da mange kaffetyper serveres med sukker, sjokoladesaus, hasselnøttsirup og h-melk. Det sier seg selv at hvis du drikker en caffe mocha hver dag, vil det etter hvert gi et utslag på vekten dersom det ikke samsvarer med energibehovet ditt.

Alkohol

Dersom du ønsker å gå ned i vekt og er glad i å ta deg en fest, vil du måtte begrense alkoholinntaket. Alkohol øker appetitten og virker i tillegg sløvende. Dette betyr ofte at en blir mindre oppmerksom på hvor mye en drikker og spiser. I tillegg vil fettforbrenningen reduseres betraktelig når du inntar alkohol. Husk på at hvert gram alkohol gir 7 kalorier, mens karbohydrater og proteiner gir 4 kalorier per gram. Det er derfor lurt å tenke på hvor ofte en drikker og ikke minst hvor mye. I tillegg er det viktig å tenke på at et høyt alkoholinntak øker risikoen for mange krefttyper betraktelig.

Brus og andre søte drikker

Jeg tipper at du vet at brus ikke er noe hverdagskost. En halvliter cola inneholder ca 25 sukkerbiter. Dette er tomme kalorier som ikke bidrar med noen næringsstoffer. Du kan fint kose deg med et par glass cola i helgene, men ikke la dette bli både fredag, lørdag og søndag. Da er vi plutselig oppe i nesten halve uken med cola hver dag.

Andre søte drikker verdt å nevne og som du kanskje ikke nødvendigvis tenker over er smoothie(bama), juice, saft, biola. Disse drikkene hører alle til i et variert kosthold, men igjen må en tenke på mengdene og at dette også inneholder energi på lik linje med 1 knekkebrød med pålegg eller lignende. Drikk gjerne et glass appelsinjuice til maten noen ganger i uken, særlig er det bra for å øke jernopptaket, men begrens deg også her til et par ganger i uken. De andre dagene kan du heller spise appelsin eller annen frukt, som gir mer fiber og mer metthetsfølelse. Og sist, men ikke minst; Hvis du sliter med å slutte med brusdrikkingen - bytt til lettbrus eller farris!

Ta gjerne kontakt dersom du synes det er frustrerende å ikke klare å gå ned de kiloene du ønsker, eller finne trivselsvekten. Husk på at det ofte handler om å være seg bevisst det en får i seg, sammenlignet med hvor høyt aktivitetsnivå en har. Èn dag i uken med utskeielser er ok, det er tross alt 7 dager i en uke :-)

Grete-Linn <3


15 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page