Derfor burde du ikke kutte ut karbohydratene


Det har tidligere vært en enorm fettfrykt.

Denne fettfrykten ser nå ut til å ha blitt byttet ut med karbohydratfrykt.

 

Det er mange meninger og trender ute og går, og med fare for å starte en lav/høykarbokrig er det noe jeg bare må få understreke. Jeg prater stadig med personer som er redde for at de spiser for mye karbohydrater og som ekskluderer flere matvaregrupper på grunn av denne frykten. Dette er personer som trener flerfoldige timer hver uke, og som har et over middels høyt aktivitetsnivå. Ved å kutte ut en stor kilde til energi går en også glipp av mange viktige næringsstoffer som faktisk er med på å regulere vekten.

Karbohydrater kan deles inn i raske og langsomme karbohydrater, basert på glykemisk indeks, eller grad av blodsukkerstigning. De raske karbohydratene kan tilsies matvarer som hvitt brød, hvit ris og pasta, brus, godteri, kaker, søte gjærbakst osv. Felles for disse matvarene er lavt innhold av fiber og et høyt innhold av enkle sukkerarter som raskt tas opp i blodbanen og gir en rask blodsukkerstigning. De langsomme karbohydratene derimot, inneholder mye fiber og er f.eks fullkornsris, havregryn, byggryn, grove kornprodukter, grønnsaker, bønner, linser osv. Disse gir en langsommere blodsukkerstigning, noe som er gunstig både for organene og for metthetsfølelsen vår. Med på kjøpet får du også flere viktige vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Alle karbohydrater kan ikke likestilles

Det er nettopp dette som jeg mener blir dratt veldig langt ut i diverse medier. Vi må huske på at ikke alle matvarer som inneholder karbohydrater kan likestilles. Brus inneholder karbohydrater, det gjør også epler. Det er ingen hensikt å sammenligne produkter med tilsatt sukker med matvaregrupper som har et naturlig innhold av sukker. For eksempel melkesukkeret laktose eller fruktose i frukt og bær. Vi må lære oss å skille mellom "sunne" og "usunne" karbohydrater.

Mer fiber, mindre tilsatt sukker

De aller fleste som har en utdanning innen ernæring er enige om at vi må begrense mengden tilsatt sukker i kostholdet. Fiberrike matvarer er noe mange av oss får i oss for lite av. Grove kornprodukter, grønnsaker, frukt, bønner, linser, quinoa, byggryn - alle disse matvarene har et høyt fiberinnhold og har mange helsefordeler. Alle de nevnte matvarene har også et høyt innhold av karbohydrater, men det må ikke sammenlignes med karbohydrater i form av tilsatt sukker. Drikker du en halvliter brus får du i deg ca 50 g sukker, derav 25 g fruktose. Skulle du spist denne mengden fruktose i form av frukt måtte du ha spist 4 appelsiner, 3 store bananer og over 800 gram jordbær(!). Brus gir ingen næringsstoffer og er såkalte tomme kalorier, mens frukt gir mange nyttige næringsstoffer.

Det er en vesentlig forskjell mellom karbohydratene i brus og karbohydratene vi finner i frukt og dette er viktig å tenke på. Befolkningen her til lands, og ellers i verden, blir tyngre og tyngre, selv om vi i dag spiser mindre sukker og mer fett. Det er til syvende og sist det totale energiinntaket over tid som påvirker vekten vår - enten positivt eller negativt. Spiser vi mer mat enn det vi forbruker øker vekten, spiser vi mindre enn det vi forbruker går vekten ned. Energi blir ikke bare borte, den skifter kun form.

Så hvorfor ikke kutte ut karbohydrater?

1. Fiberet i karbohydratene bidrar med å regulere og styrke fordøyelsen og reduserer magefettet.

2. Langsomme karbohydrater gir en raskere restitusjon etter harde treningsøkter.

3. Karbohydrater i kosten sparer muskelproteinet ditt.

4. Nok karbohydrater fyller glykogenlagrene som igjen øker arbeidskapasiteten med 2-3%(stor forskjell i konkurransesammenheng).

5. Karbohydrater er hjernens føde og per dag trenger hjernen ca 120 g. Studier har vist at nok karbohydrater gir bedre hukommelse og konsentrasjon.

Grete Linn <3

#karbohydrater #kosthold #trening #kondisjonstrening

16 views0 comments

Recent Posts

See All