top of page

Frokost eller Fastende Morgenløpetur?


Er du glad i å løpe på morgenen, før du spiser frokost?

Eller kanskje du liker å starte dagen med en rask gåtur? Det er vanskeligere å dra seg ut av senga tidlig på morgenkvisten på vinteren, men når det sånn smått begynner å bli vår, da finnes det ikke bedre start på dagen.

 

Mange spør meg om de burde spise frokost før de løper, om de kan løpe på tom mage, hva eventuelt som er lurest å spise før en tidlig løpetur, og om dette med løping på fastende mage egentlig påvirker fettforbrenningen vår? Forbrenner vi mer fett dersom vi løper før frokost/på tom mage?

1. Fettforbrenning

Det har alltid vært av den oppfatning at kardiotrening på fastende mage vil øke fettforbrenningen betraktelig. Det er gjort studier på dette der det viser at, ja, du forbrenner mer fett under selve økten på fastende mage. Rett og slett fordi du må bruke av dine egne fettlagre siden glykogenlagrene er veldig lave. Så ja, du vil forbrenne mer fett under selve økten om du løper fastende. Det er samtidig vist at selv om du har mange sirkulerende fettsyrer klarer ikke kroppen bruke disse raskt nok og de vil etter trening bli transportert tilbake til fettcellene.

2. Etterforbrenningen

Studier viser at personer som inntar et måltid før løpeturen, vil forbrenne flere kalorier i løpet av de neste 12-24 timene. På grunn av ekstra energi før løpeturen kunne testpersonene løpe hardere/yte bedre og derfor forbrente de også mer etter treningsøkten og videre gjennom dagen(EPOC). Treningskvaliteten ble bedre og oksygenforbruket høyere. Verdt å vite er at morgenkardio på tom mage kan ha en katabolsk/nedbrytende effekt på musklene. Du bruker mer proteiner når glykogenlagrene er lave(10% av totalt forbrente kalorier under selve økten).

frokost på Bali - tropisk stemning

3. Lettfordøyelig mat

Dersom du skal løpe om morgenen er det som regel ikke tid til å spise en stor frokost før du løper ut døren. Det er derfor gunstig å spise noe som er lettfordøyelig og som ikke gir ubehag under løpeturen. Dette varierer fra person til person. Noen liker å spise en liten yoghurt sammen med noe frukt, andre drikker en kaffe latte og spiser en banan. Personlig liker jeg best å spise en ristet, grov brødskive med peanøttsmør og ca 1/2-1 banan + litt kaffe. Da har jeg noe i magen som både har karbohydrater, litt proteiner og litt fett. Og kaffe føler jeg at jeg ha for å gi et ekstra kick. Dette er mitt faste lille "måltid" før mine løpeturer på morgener, og min mage fungerer veldig bra på dette. Du må i midlertidig finne ut hva som passer best for deg. Prøv gjerne å løpe fastende en morgen, for så å sammenligne med løping etter et lite måltid. Hva fungerer best for deg?

se oppskrift på denne under "oppskrift"

Når alt kommer til stykke så er vel det viktigste at du faktisk gjennomfører økten? Det være at du trives best med litt mat i magen eller om du ikke klare å trene så tett opp etter du har spist. Jeg anbefaler deg likevel å ha noe i magen når du går ut døren - da klarer du å gi det lille ekstra. Det å starte dagen med å bevege på kroppen er en helt fantastisk start på dagen! Du setter i gang sansene, blir veldig raskt våken og humøret er på topp. Hvis du som leser dette er et skikkelig B-menneske, ja da er nok ikke veldig tidlig morgenkardio for deg - med mindre du vil konvertere da!

Grete-Linn <3

Kilder:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10367998

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15896087


39 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page