top of page

Velg Riktig Yoghurt


yoghurt

Glad i yoghurt? Yoghurt er en fin kilde for kalsium, jod, B-vitaminer og proteiner, og er i tillegg et fint og praktisk mellommåltid. Det finnes utrolig mange typer å velge mellom, ulike smaker, og, ulikt næringsinnhold. Og det er nettopp næringsinnholdet som bestemmer hvorvidt du burde velge visse typer fremfor andre. Det er mye mindre tilsatt sukker i yoghurt i dag, enn det var på starten av 2000-tallet, og denne reduksjonen har skjedd gradvis over mange år.

For å vite hvilken yoghurt som er mest gunstig næringsmessig, er det en fordel å kunne lese og tolke næringsinnholdet på varedeklarasjonen. Så lenge du vet hva du skal se etter er dette relativt ukomplisert og du kan da bruke varedeklarasjonen til å guide deg til hvilke yoghurter som er et sunnere og bedre valg. Jeg tar her for meg sukkerinnholdet, da det er dette som varierer mest mellom de ulike typene.

Sukkerinnholdet

Dette er det viktigste å tenke på når du står i butikken for å kjøpe yoghurt. Vi kan skille mellom naturlig og tilsatt sukkerinnhold i yoghurt. Det naturlige sukkeret kommer fra melkesukker( laktose), og fra frukt og bær som fruktsukker( fruktose). Dette naturlige sukkeret kommer sammen med vitaminer og mineraler som kroppen vår trenger.

Det tilsatte sukkeret derimot, kommer ikke med noen vitaminer eller mineraler på kjøpet. Det er derfor vi kaller det tomme kalorier. Det er ofte tilsatt sukker i yoghurt, men av varierende grad. Du vil se at til og med yoghurt naturell inneholder ca 5 g sukkerarter da dette kommer fra melkesukkeret som finnes naturlig.

Hvorav sukkerarter

Dette vil du se stå under karbohydrater på næringsinnholdet. I stede for å gjøre det enkelt for oss forbrukere, er det ikke lov(eu-regler) å spesifisere tilsatt sukker under næringsinnhold(obligatorisk merking). Det må altså stå hvorav sukkerarter som slår alt sukker under ett. Både naturlig melkesukker og fruktsukker, og det tilsatte sukkeret(de tomme kaloriene). Melkesukker finnes naturlig i yoghurt og mengden er ca 5 gram per 100 gram. Dersom du ser at en yoghurt inneholder 10 g sukkerarter, er altså 5 av disse fra det naturlige melkesukkeret.

"Du burde prøve å velge yoghurt med sukkerarter

under 10 gram per 100 gram".

Se også i ingredienslisten

Her har TINE skrevet sukkerinnholdet i prosent(%) og dette er altså det tilsatte sukkeret de da refererer til. For eksempel inneholder TINE yoghurt Fyldig vanilje 5% sukker, mens TINE yoghurt Vanilje inneholder 7% sukker. Enklere sagt 7 g tilsatt sukker per 100 g. På næringsinnholdet vil det på tine vanilje stå hvorav sukkerarter 12 gram. 5 g melkesukker + 7 g tilsatt sukker.

Nøkkelhullsmerket

Kriteriene for at yoghurt skal få nøkkelhullsmerket er: maks 1,5% fett, maks 4 g tilsatt sukker per 100 g, og ingen søtstoffer. Det er per i dag ingen produkter fra TINE med nøkkelhullsmerket på markedet. Mange yoghurter oppfyller kravene om lite fett og tilsatt sukker, men har samtidig tilsatt søtstoffer og får derfor ikke nøkkelhullsmerket. De fleste yoghurter har også mellom 2-4 g fett per 100 g, som akkurat blir for mye iht kriteriene. Likevel er det mange yoghurter som absolutt kan nytes med god samvittighet! Du kan fint spise yoghurt hver dag uten å bekymre deg for sukkerinntaket, så lenge du velger en med lavt innhold. Selv synes jeg Fyldig serien er veldig god, og mer mettende enn andre.

Denne guiden kan du bruke som guide når du skal handle. Tabellen viser hva ulike matvaregrupper burde inneholde av henholdsvis fiber, sukker og fett. Tabellen viser også smaksatt yoghurt (:

Eksempel på 3 yoghurter fra TINE med lavt sukkerinnhold, alle under 10 g sukkerarter:

- TINE Fyldig vanilje(5% sukker)

- TINE 14 Kesam Kvarg Jordbær(5% sukker)

- TINE Sprett Yoghurt Uten(ikke tilsatt sukker)

Sprett-serien er spesielt fin for barn da det kun inneholder naturlig melke- og fruktsukker og ikke noe tilsatt sukker.

Tenker du over hva sukkerinnholdet er i yoghurt?

Hvilken yoghurt spiser du oftest?

Grete-Linn <3

kilde:

http://www.kostverktoyet.no/innhold/Delte%20dokumenter/FAKTAARK%20-%20Matvaredeklarasjoner.pdf

#yoghurt #kosthold #livsstilsendring #sukker

27 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page