Ukens Oppskrift: Byggrynssalat med Bacon og Brokkoli


Hva er vel bedre enn å starte uken med en frisk og mettende salat? Forrige uke la jeg ut oppskrift på bakt søtpotet med byggrynnsfyll, som du finner her, og denne uken kommer enda en oppskrift med disse byggryna. Jeg liker veldig godt å spise en mettende salat til lunsj, med eller uten en animalsk proteinkilde. Noen ganger holder det for meg uten kjøtt til, andre ganger blir det egg, kylling eller fisk til. Og i denne oppskriften er det altså bacon, men også byggryn, som er proteinkilden. Du får dessuten i deg masse grønt av denne salaten, og kan krysse av 2 av 5 om dagen etter dette måltidet.

Visste du forresten at byggryn, som havregryn, inneholder mye av det løselige kostfiberet betaglukan. Betaglukaner trekker til seg mye vann fra tarmen og bidrar også til at kolesterolnivået reduseres ved at betaglukanene binder gallesalter som er nødvendige for at kolesterolet skal kunne tas opp i kroppen.

Flere funfacts om byggryn:

1. Senker blodsukkeret pga innholdet av løselig fiber.

2. Inneholder prebiotika som fungerer som næring til tykktarmen og bidrar til å styrke bakteriekulturen.

3. Økt utskillelse av appetitthemmende hormon (kolecystokinin) hos overvektige.

Så hiv deg på byggbølgen, hehe.

(oppskrift hentet og modifisert fra matpaabordet.no)

Her er oppskriften:

3 personer

 • 150 g byggryn

 • 150 g bacon, i små biter

 • 1 rødløk, finhakket

 • 1 stk middels brokkoli, kuttet i små buketter

 • 1 håndfull ristede mandler, hakket

 • 1 neve tørkede aprikoser, i terninger

 • 1 neve rosiner eller tranebær

Dressing:

 • 1 dl kesam eller rømme

 • 1 dl majones

 • 1 ss eplecider

 • litt vann

 • litt salt og pepper

Skyll byggryn i kaldt vann til vannet som renner av blir klart. Ha i en kasserolle og kok byggrynene til helt myke(ca 25 minutter). La også brokkolien få et lite oppkok/damp dem i 3-4 minutter. Rist mandlene i tørr stekepanne. Stek bacon til sprøtt og legg over på fat med kjøkkenpapir for å sile av fettet. Bland alle ingrediensene til dressingen og smak til med salt og pepper. Bland sammen alle salat-ingrediensene i en stor bolle. Helø dressingen i salaten eller server den ved siden av salaten slik at alle kan ha så mye eller lite de vil på.

Nyt! Og riktig god mandag (:

Grete-Linn <3

kilder:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21810288

www.matpaabordet.no

#byggryn #salat

15 views0 comments

Recent Posts

See All