Vet du hva et balansert kosthold er?


Hva er egentlig et balansert kosthold? Mange synes dette spørsmålet er vanskelig, spesielt i praksis. Hvordan kan man vite at man har et balansert kosthold?

Helt enkelt kan en si at et balansert måltid eller kosthold, er riktig mengde av de ulike matvaregruppene. Det finnes 7 matvaregrupper, og disse er følgende:

  • korn og kornvarer

  • grønnsaker, frukt og bær

  • fjørfe, kjøtt og egg

  • fisk og skalldyr

  • melk og melkeprodukter

  • smør, margarin og annet spisefett

  • nøtter og frø

Vi bør helst spise litt fra hver av disse matvaregruppene hver dag. Noen burde vi spise mer av, andre mindre. Vi burde f.eks ikke spise veldig mye fett hver dag, både fordi det inneholder veldig mye energi og også med tanke på hjerte-kar-helsen vår. Vi burde få i oss nok proteiner av god kvalitet for å opprettholde viktige funksjoner i kroppen og for å bevare/øke muskelmassen. Vi burde også spise riktig mengde og type karbohydrater, for god blodsukkerkontroll. Vi har som du sikkert vet om, offentlige anbefalinger for fordeling av de ulike energigivende makronæringsstoffene fett, protein og karbohydrater, som gir en pekepinn på anbefalte mengder av de ulike matvaregruppene.

3 nøkkelord i enhvers kosthold:

  • behov: hvilke næringsstoffer trenger du?

  • mengde: hvor mye mat/energi trenger du hver dag?

  • variasjon: for å få dekket inntak av alle vitaminer og mineraler er det lurt å variere mellom ulike type kilder til protein/fett/karbohydrat.

Eksempel på et lite balansert måltid:

2 skiver lyst brød, first price jordbærsyltetøy, 1 glass appelsinjuice.

Dette måltidet har et for stort innhold av raske karbohydrater(loff, syltetøy), svært lite fiber, ikke noe sunt fett og svært lite proteiner. Med andre ord vil dette måltidet tilføre masse rask energi og lite næringsstoffer, som igjen resulterer i at du får en rask blodsukkerstigning og blir deretter sulten etter kort tid.

Eksempel på et balansert måltid:

Èn porsjon havregrøt laget på lettmelk. 1 eple og en liten neve mandler.

Dette måltidet inneholder langsomme karbohydrater(havre), proteiner fra melken og litt fra havregrynene, og fiber fra havregrynene og eplet som gir en langsom blodsukkerstigning og en metthetsfølelse som varer lengre. I tillegg får du i dette måltidet i deg mange flere vitaminer og mineraler.

Det er viktig at du lærer deg sånn noen lunde hvilke matvarer som er gunstig og som tilfører deg næringsstoffer. Det finnes som du sikkert vet, ulike matmerkinger som du kan se etter i butikken når du handler.

- Vi har brødskalaen som viser hvor mange % fullkorn brødet er laget med.

- Vi har også nøkkelhullsmerket som sikrer lavt innhold av sukker, salt og mettet fett, og et høyere innhold av fiber og fullkorn.

Hva er så et balansert kosthold?

Et kosthold som er variert, næringsrikt og som dekker en persons behov for energi og næringsstoffer, vil jeg si kan kalles et balansert kosthold. I tillegg mener jeg at det må være rom for å kose seg, bare det er i moderate mengder og ikke hver dag. En skal jo glede seg litt til det sjokoladekakestykket eller potetgullet, ikke sant?

Grete-Linn <3

gretelinn@purehealthadvisors.com

Ta kontakt for en uforpliktende prat.

#kickstarthelsen #kosthold #livsstilsendring #livsstil

352 views0 comments

Recent Posts

See All