top of page

Unngå disse feilene når du vil ned i vekt


Vektnedgang trenger ikke foregå under et kjempestrengt regime der alt er hardkjør til middag og brokkoli til dessert. Du må følge visse prinsipper, gjennomføre det som skal til, og så må du gjøre dette over en lengre periode. Det blir ofte en del prøving og feiling før du finner den magiske formelen som gjør at du trives med treningen, maten og livsstilen, samtidig som vekten holder seg stabil.

 

Her er noen vanlige feil jeg ser når det gjelder vektnedgang:

1. Du spiser for mye mat i helgene og for lite i uken

Dette er en klassiker og jeg er sikker på at du kjenner deg igjen. Du spiser minimalt i løpet av uken, enten fordi du skjeiet skikkelig ut i helgen og har dårlig samvittighet, eller fordi du skal skjeie ut i kommende helg og vet at du må moderere deg i ukedagene.

Resultatet er at de 4-5 dagene du spiser lite blir til slappe dager med lite energi, søtsug på kveldene og lite energi på trening. Kroppen får ikke tilført det den trenger og da er det tungt å måtte gjøre noe ekstra, som å trene eller bare det å ta trappa. Helgen kommer og du synes du har vært flink og unner deg både øl og vin og candyking smågodt ++

Dette er en dårlig og lite bærekraftig strategi: Uten nok mat og riktig mat blir det ingen fremgang verken i trening eller med vektnedgangen. Spiser du derimot nok næringsrik mat i løpet av uken vil du merke stor forskjell på energinivå, og du vil mest sannsynlig ikke skjeie like mye ut i helgene da kroppen er 'mett' allerede. Det ER lov, og man skal unne seg noe godt, men det må ikke skje på bekostning av et næringsrikt kosthold.

2. Du tenker kun på det du ikke burde spise

Når du forteller deg selv at i dag skal jeg holde meg unna sjokoladen i skuffen, eller kakerestene i kjøleskapet, hva skjer da? Jo, du tenker enda mer på søtsaker, og det blir enda vanskeligere å motstå. I stede for å tenke så hardt på hva du ikke burde spise anbefaler jeg deg å bytte strategi.

Rett fokuset over på hva du burde spise: Dette er en mye bedre tankegang siden det er mye viktigere og burde være en høyere prioritering å fokusere på alle de næringsstoffene det er viktig å få i seg, spesielt når du skal ned i vekt. Et næringsrikt kosthold gir et balansert blodsukker, bedre appetittkontroll og dermed over tid, et mindre søtsug og bedre kunnskap om kosthold.

3. Du sitter for mye på rumpa i løpet av dagen

Jeg kan ikke få sagt det mange nok ganger: 1 time trening 2-3 ganger i uken er kjempebra! Men! Det utgjør dessverre svært lite av hele uken. Det som er minst like viktig er at du øker hverdagsaktiviteten din. Til deg som har en stillesittende jobb er dette ekstra viktig. Det kan være så lite som å reise seg 1-2 ganger i timen for å strekke litt på seg eller gå opp og ned et par trappe-etasjer. Det kan være at du i stede for å se 3 episoder av en serie, heller ser 1 eller 2 og går en powerwalk i 20 minutter. Dette vil over tid gjøre en enorm forskjell i ditt energiforbruk og også være av stor betydning om du går ned i vekt. Få deg et aktivitetsarmbånd som registerer antall skritt ila 1 dag. Du skal helst ligge på rundt 10.000/dag.

Dette er de vanligste feilene jeg kommer på i farta. Kanskje har du allerede funnet ut av dette? Det blir som sagt mye prøving og feiling før man skjønner og finner ut hvordan denne kroppen vår fungerer. Spør gjerne dersom du sitter hjemme og er frustrert over at du har lagt på deg, eller ikke klarer å gå ned i vekt. Ingen spørsmål er dumme og du blir som regel lettere til sinns hvis du bare tørr å spørre om hjelp <3

Grete-Linn <3

#vektnedgang #vektkontroll #livsstilsendring #hverdagsaktivitet #aktivhverdag

20 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page