10 tips for å gjøre trening til en vane


Det er ikke alle ting som er like lette å innarbeide som en vane. Det gjelder også trening. Noen innarbeider en ny vane veldig raskt, andre bruker lengre tid. Du har kanskje hørt at det tar 30 dager å etablere en ny vane?

Vel, det avhenger av flere faktorer. Blant annet hva slags atferd du vil endre, hva slags kunnskap du har rundt denne vanen, og hvor lenge du har holdt på med det du vil endre(f.eks vært inaktiv, eller røyket). Dersom du har gjort det til en vane å kjøre til jobb hver dag i 10 år, vil det sannsynligvis ta deg lengre tid å bytte til og gå til jobben, enn det ville gjort om du bare hadde kjørt til jobb i 6 måneder.

Har du ikke hatt trening som en del av din hverdag før, vet jeg at det tar tid for dette blir integrert inn i hverdagen din. Det er mange faktorer som spiller inn på om du klarer å etablere trening som en naturlig del av hverdagen. Noen klarer det raskere enn andre, noen klarer det kjempebra i noen uker, før de igjen enten blir distrahert, drar på reise, eller mister motivasjonen, og en rykker tilbake til start.

Synes du det er vanskelig å få trening til å være en naturlig del av hverdagen?

Må du dra deg selv på trening uten å kjenne at du har lyst i en eneste muskel?

Her er 10 tips til hvordan du kan gjøre trening til en vane

1. Motivasjon

Deles inn i ytre og indre motivasjon. Ytre: Meg(hehe), treningsklær eller treningsduppedingser, reklame, artikler, treningssenteret, osv. Indre motivasjon er etter min mening den aller viktigste. Det er den indre motivasjonen som får deg til å ville litt mer. Selv når det pøser ned ute og du drar ut på løpetur - da har du mest sannsynlig en sterk indre motivasjon for å gjøre det du gjør.

2. Fordeler

Fokuser på fordelene trening har for deg. I det siste har det(endelig) blitt mer høytsnakk om de utrolig fantastiske virkningene trening også har på hjernen vår, og det mentale. Tenk over alle de fordelene det er med å trene regelmessig, både for kropp og sinn, versus å ikke trene. Det er mange det.

3. Uteblitte treningsøkter

Dersom du må avlyse en planlagt treningsøkt, prøv å erstatt den med en annen aktivitet. Det kan jo f.eks være en kjapp HIT-økt på stuegulvet eller bare noen øvelser med strikk!

4. Frekvens

Hold deg til faste treningsdager, særlig når du er helt nybegynner. Bestem deg allerede på søndag at kommende uke skal du trene på f.eks mandag og onsdag. Det ser ut som dette øker sannsynligheten for at trening blir en vane for deg.

5. Variasjon

Gjør flere ulike aktiviteter ila uken/måneden. Prøv noe nytt. Ikke bli fastlåst i samme aktivitet uke etter uke. Variasjon er viktig for å unngå belastningsskader, men også for å unngå å gå lei.

6. Helse

Helse er mer enn bare trening og uten god kontroll på visse andre områder blir det fort dårlig kvalitet på treningen. Derfor er ernæring viktig; ha et balansert kosthold og få i deg næringsrik mat. Pass også på å få nok søvn: 7-9 timer er visstnok optimalt. Jeg tror jeg ligger godt i øvre sjiktet i mørketiden. zZz

7. Målsetninger

Hvorfor trener du? Hvorfor er det viktig for deg å trene? Skrible dine svar ned og finn ut hva du ønsker å oppnå med treningen din.

8. Vaner

Ha et ekstra skifte på jobb slik at du kan trene rett etter jobb, eller løpe til jobb for så å dusje. Jobb med deg selv med å legge frem treningstøyet kvelden før og ikke minst planlegge når du skal trene. Slike småting er viktige for å etablere en vane. Du gjør det enklere for deg selv ;)

9. Treningslogg

Jeg bruker melk.no sin treningsdagbok og synes den er fin. Den er også gratis! Når du loggfører øktene dine, kan du se tilbake om du har hatt fremgang, skrive ned dagsform og se om du trenger å endre på treningsprogrammet ditt.

10. Belønning

Det er viktig å belønne seg selv i blant. Gi deg selv en klapp på skuldra etter at du faktisk kom deg ut døra når du aller helst bare ville se på tv. Det kan jo være alt fra nytt treningsklær til middag ute eller utskeiing med smågodt. Hver sin smak ;)

Grete-Linn <3

Bli med på Kickstart Helsen? Søk meg opp i vipps og få e-boken tilsendt <3


15 views0 comments

Recent Posts

See All