top of page

Det farligste fettet er det letteste å bli kvitt


Det er mye snakk om kropp i disse dager, og noen temaer er mer overfladiske enn andre. Jeg har alltid ment at det er viktig å tenke på innsiden av kroppen vår. Hvordan står det egentlig til der? Gjør vi de riktige tingene for å forebygge, hjelpe, reparere, vedlikeholde osv? Har vi kunnskapen som trengs for å klare og ta de rette valgene for vår fysiske helse?

Jeg mener at de aller fleste av oss har det. Hvis vi bare vil, så kan vi. Dersom motivasjonen er stor nok, vokser også viljen.

Når det gjelder fettfordelingen på kroppen, er det noen steder det er knyttet høyere sykdomsrisiko til å ha ekstra fett, enn andre steder. Du har sikkert hørt om eplefasong og pærefasong? Men hva har egentlig frukt å gjøre med dette? Vel, vi bruker disse begrepene for å illustrere kroppsfasong. Personer med eplefasong har mer fett lagret rundt midjen, mens pærefasong har mer fett lagret på hofter og lår. Vi sier at pærefasong er sunnere enn eplefasong, da det farligste fettet er magefettet.

Vi skiller mellom det subkutane og det viscerale fettet. Førstnevnte er underhudsfettet, og fungerer som lagringsplass og isolasjon. Det viscerale fettet er det fettlageret som ligger dypere ned, rundt organene våre, og som er det farlige fettet.

Visceralt fett viser seg å være en fellesnevner for sykdommer som:

- diabetes type 2

- hjerte- og karsykdom

- demens

Hvorfor?

Kroppen reagerer annerledes på det viscerale fettet og produserer såkalte inflammasjonsstoffer. Det viscerale fettet produserer så betennelsesmolekyler som går ut i blodbanen. Dette stoffet(som egentlig er et type proteinmolekyl) påvirker insulinproduksjonen og øker derfor risikoen for bla insulinresistens og diabetes type 2. I tillegg vil mye visceralt fett øke konsentrasjonen i blodet av det dårlige kolesterolet, LDL.

Størrelsen på livvidden vår ift hoftevidde(M/H-indeks) er en enkel indikator på om mengden fett vi bærer rundt livet utgjør en helserisiko og gjenspeiler intraabdominal fedme(visceralt fett). Du har kanskje hørt om mage-hofte-ratio før?

Kvinner bør ikke ha en høyere verdi enn 0.8

Menn bør ikke ha en høyere verdi enn 0,9

Denne M/H-indeksen er ofte en bedre indikator på overvekt enn det BMI er! BMI er mest brukt for store befolkningsgrupper, og kan lett bli feil når vi ser på kun 1 person, da BMI ikke tar hensyn til kroppssammensetning. Jeg liker derfor å bruke mage/hofte-ratio, vekt og andre parametre for mine kunder (:

Hvordan senke sin egen M/H-indeks?

Her gjelder et balansert kosthold med mye grønnsaker, fullkornsprodukter i stede for fint mel, ubehandlede matvarer og råvarer, og selvfølgelig at man er i energibalanse. I tillegg vil fysisk aktivitet være av stor betydning! Ved en vektnedgang er det nemlig det viscerale fettet som brukes først. Det betyr at det er lettere enn du sikkert trodde å bli kvitt det farlige fettet! Pulsen må derimot opp - det nytter ikke å fortsette med rusleturene, selv om noe er bedre enn ingenting.

Og husk på; stress er også negativt for kroppssammensetningen. Stress ned, alt ordner seg (:

#livvsstil #kickstarthelsen #kosthold

275 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page