top of page

Fysisk Aktivitet og Hjernehelse?


wix free photo

På mandag skal jeg på et foredrag som interesserer med veldig; nemlig hvordan fysisk aktivitet påvirker hjernen vår. Flere leger tar nå initiativet og trener med pasientene sine, i stede for å skrive ut medisiner i hytt og gevær.

Har du noen gang tenkt over det? At aktivitet ikke bare får oss i god form, men også påvirker hjernen vår - hjernehelsen?

Mange føler at de klarer konsentrere seg bedre etter en treningsøkt, at de løser opp spenninger og stress, og at de blir mer kreative i etterkant. De gunstige virkningene av fysisk aktivitet er godt dokumenterte på psykisk som fysisk helse. For eksempel kan fysisk aktivitet virke like bra som medisiner hos personer med mild depresjon, og virke forebyggende på angstlidelser og bedre panikklidelser eller schizofreni.

Fysisk aktivitet bedrer evnen til å tenke klart og det er til og med bevist at trening bedrer hukommelsen. Et godt råd til alle dere som snart skal ha eksamen ;)

- The body follows the mind, and the mind follows the body

Det er lett å tro at hjernen og kroppen vår fungerer hver for seg, men hva du gjør med kroppen din påvirker hjernen i stor grad, og vice versa. Når vi beveger oss frigjøres en rekke kjemiske stoffer i hjernen. Du har sikkert hørt om endorfiner? Disse, og andre kjemiske stoffer påvirker oss positivt. Frigjøring av signalsubstanser stimulerer nydannelse av blodårer og den fysiske aktiviteten øker også blodforsyningen til hjernen. Studier har vist at områdene i hjernen ansvarlig for intellektet og hukommelsen, er større blant personer som trener regelmessig.

Kanskje du ikke føler for å dra ut å trene eller gå en tur akkurat i dag - og det er helt ok.

La det bare ikke utvikle seg til å bli slik at du ikke orker eller ønsker å røre på deg noen dager. 1 uke - ok, men hva om denne inaktive uken blir til 1 år, 5 år, 10 år, osv?

Om lag halvparten av dem som begynner å trene, faller fra underveis. De fleste slutter tidlig, på det tidspunkt da gevinsten av treningen er minst og ubehaget er størst - ikke særlig bra timing!

Sørg for at du starter forsiktig, og øker aktivitetsnivået gradvis. En halvtimes gåtur i frisk luft er bra for kropp og sinn (:

#fysiskaktivitet #hjernesterk #mentalhelse #trening #treningsglede #aktivlivsstil

10 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page