top of page

5 TEGN PÅ AT DU SPISER FOR LITE FIBER


Jeg lurer på om du ofte glemmer å spise nok fiber?

Og hvorfor er det egentlig så viktig å sikre at fiberinntaket er tilstrekkelig?

Vel, det er nemlig slik at fiber er viktigere enn du tror, og kan være roten til flere helseproblemer. Fiber øker metthetsfølelsen, forebygger overvekt og holder magen din glad. Se for deg at fiber er for tarmen det styrketrening er for oss. Maten går lettere gjennom tarmen og tilfører gode bakterier som har mange viktige helsefordeler. Fullkornsprodukter, bønner, brokkoli, bær, spinat og nøtter er eksempler på matvarer med høyt fiberinnhold. Anbefalt mengde fiber er minst 25-35 g/dag. De fleste ligger under dette nivået.

Her er 5 ting som kan være et tegn på at du spiser for lite fiber:

1. Du har lite energi

Dersom du spiser mye hveteprodukter, brus eller andre fiberfattige produkter går blodsukkeret ditt i berg-og-dalbane. Det samme skjer med energinivået ditt.

Et fiberrikt måltid reduserer blodsukkeret og gjør at blodsukkeret holder seg mer stabilt. Fiber i kosten reduserer glykemisk indeks til matvaren eller matretten der fiber inngår. Med andre ord gir fiber et mer stabilt blodsukker på grunn av saktere blodsukkerstigning.

2. Du blir sulten kort tid etter du spiser

Magesekken tømmes raskere av et fiberfattig måltid, og du føler deg derfor raskere sulten igjen. Løselig fiber danner en slags gel i tarmsystemet, som gir en langsommere absorpsjon av næringsstoffer til blodet. Fiber hjelper slik oss med å spise tilstrekkelig mat, men ikke for mye.

3. Du klarer ikke gå ned i vekt

Fiberrik mat må tygges lengre, og fordøyes lengre. Et tilstrekkelig fiberinntak har vist seg å virke positivt på vektnedgang. I tillegg blir ikke fiber fullstendig absorbert - det gir færre kalorier enn karbohydrater.

4. Du er ofte forstoppet

Jo mindre fiber, desto lengre tid tar det og desto tyngre er det for tarmen å dytte maten gjennom fordøyelseskanalen. Fiber binder til seg vann og gjør også slik hele den prosessen lettere.

5. Du har høyt kolesterol, blodtrykk eller andre helseparametre er unormale

Dette kan selvsagt være forårsaket av mange andre faktorer, men et høyt fiberinntak forebygger hjerte -og karsykdom, diabetes og overvekt. Fiber binder fettstoffer fra maten og tar det med seg ut av tarmen, i stede for at det går i blodbanen.

Kan dette være deg?

gretelinn@purehealthadvisors.com

+47 416 000 85

:)

#fiberinntak #fiber #vektnedgang #matglede #kosthold

164 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page