Du visste ikke at tarmhelse var så viktig for både fysisk og psykisk helse


Når vi er født, er tarmen vår helt steril. I de første månedene inneholder den bare bakterier som fordøyer melk, men så avanserer bakteriefloraen mer og mer. Faktisk har vi like stort mangfold av ulike typer bakterier, som det er ulike arter i amazonas(og det er mange). Bakteriene i fordøyelseskanalen har mange tusen ulike oppgaver. De responderer på medisiner, regulerer blodsukkerverdier, produserer vitaminer og nevrotransmittere. Bakteriene er involvert i nesten alle prosesser i kroppen, og fungerer på en måte som en egen hjerne. Hvordan din bakterieflora ser ut, påvirker også risikoen for ulike sykdommer, psykisk helse og overvekt.

Det finnes om lag 1000 ulike typer bakterier i tarmen vår. Noen av disse er assosiert med sykdommer, mens andre spiller en viktig rolle for immunsystemet, hjertet, hjernen, og også vekten. Til sammen veier disse bakteriene ca 1-2 kg, dvs omtrent samme vekt som hjernen din. Sammen fungerer tarmbakteriene som et eget organ, og spiller en utrolig viktig rolle for helsen din!

Studier har vist at det er en klar sammenheng mellom tarmfunksjon og hjernens funksjon

Forskere har de siste tiårene oppdaget at det er direkte kommunikasjon mellom hjernen vår og fordøyelseskanalen. Visste du f.eks at 90% av serotoninproduksjonen i kroppen skjer i tarmen vår? Serotonin, også kalt naturens antidepressiva, er en nevrotransmitter ansvarlig for apetittregulering, humør, søvn og glede.

Bakteriefloraen i tarmen vår påvirker kommunikasjonen mellom hjernen og tarmen. Når tarmen vår har stor variasjon av mange gode bakterier har den potensialet til å regulere humør og positive følelser. Fordelaktige bakterier i tarmen øker en type reseptorer i hjernen som faktisk kan bedre humørsvigninger og psykisk sykdom slik som kronisk depresjon.

Hvordan får man en sunn bakterieflora?

Med tanke på at over 70% av immunsystemet vårt sitter i fordøyelseskanalen, er hva vi velger å spise svært viktig for hvor godt immunsystemet fungerer. Det vi spiser nærer cellene våre. Hvis du gjør dårlige matvalg eller hvis kroppen din ikke kan fordøye, absorbere og nyttiggjøre seg av maten pga dårlig fordøyelsesfunksjon. Da vil du mest sannsynlig utvikle symptomer og til slutt, en sykdom.

Dårlig fordøyelse/tarmfunksjon, er medvirkende til en rekke helseproblemer, inkludert migrene, depresjon, artritt, uklar tankevirksomhet, autoimmun sykdom, autisme, kronisk utmattelse, multippel sklerose, for å nevne noe.

Det er verdt å nevne at psyken også påvirker tarmen vår. Du har kanskje vært så nervøs at du har kastet opp? Eller fått veldig vondt i magen når du er stresset eller lei deg? Hjernen og tarmen kommuniserer og påvirker hverandre i svært stor grad. Forskningen har bare kommet et lite stykke på vei - vi har kun skrapt på overflaten av det som allerede er utrolig interessant!

Uttrykket; "Du blir hva du spiser", er kanskje passende?

Grete Linn (:

Referanser:

  1. Javier A. Bravo, et al. Ingestion of Lactobacillus strain regulates emotional behavior and central GABA receptor expression in a mouse via the vagus nerve. PNAS 2011 : 1102999108v1-201102999.

  2. Lyte, M. Probiotics function mechanistically as delivery vehicles for neuroactive compounds: Microbial endocrinology in the design and use of probiotics. Bioessays. doi: 10.1002/bies.201100024.

  3. Hurley, Dan. Your Backup Brain. Psychology Today. Dec 2011. 80 - 86

#tarmbakterier #tarmflora #dublirhvaduspiser

26 views0 comments

Recent Posts

See All