top of page

5 tips for å unngå løpeskader


Da jeg bodde i spania løp jeg i overkant mye langs strandpromenaden. Det resulterte i en betennelse i en slimpose i hofta. Ikke særlig behagelig og ikke særlig lurt. Jeg gjorde nemlig ingen forebyggende tiltak og løp på meg en ekkel løpeskade, rett og slett.

Du kan ganske enkelt redusere din egen sjanse for løpeskader - bare du gjør noen skadeforebyggende tiltak:

  • Skynd deg langsomt. De første 4-5 ukene bør du bruke til å la kroppen bli vant til løpingen, uten å tenke på at du skal løpe raskere eller langt. De fleste skadene skjer i starten av en treningssyklus. Det kan være i overgangen fra f.eks mest styrketrening innendørs, til mer løping utendørs, eller overgangen langrenn - løping. Du tenker kanskje at du burde løpe mer og raskere uke etter uke, men de første ukene burde du prioritere å holde deg skadefri. Belastningen i denne perioden er allerede hard nok når du går fra lite løpsaktivitet til et løpeprogram. Husk på at ved å holde litt igjen disse ukene unngår du mest sannsynlig å bli skadet, og du kommer også i bedre form siden belastningen uansett er nokså stor.

  • Løpesko tilpasset deg: Invester i 2-3 gode par løpesko som du kan bytte mellom. Noen kan du f.eks bruke til langkjøring, andre til bakkeøkter og de tredje til tempoøkter.

  • Restituer skikkelig: Husk alltid på å lytte til kroppen din. Kjenner du at det gjør vondt noe sted, ta et par dager fri fra løpingen. Hold kroppen i gang, men ta en liten pause fra løpingen. Slik kan du forhindre at begynnende skader utvikler seg til større skader.

  • Tren fornuftig: For mange harde økter rett etter hverandre, eller at du løper for raskt på økter som egentlig skulle vært rolige, øker risiko for skader. Kroppen får ikke tid til å restituere seg skikkelig mellom øktene. Etter en hard økt kommer en lett økt eller en hviledag. Viktig, viktig.

  • I tillegg spiller også hvilket underlag du løper på inn. Asfalt belaster mest, tredemølle/skogsvei minst. Dersom du skal delta på et løp som går på asfalt, er det likevel lurt å løpe noen turer på asfalt, slik at føttene også er vant til dette. For eksempel kan du avslutte løpeturen med 15 min løping på asfalt, og ta noen rolige økter på asfalt innimellom.

Jeg la nylig ut et løpeprogram på 6 uker. Et program for deg som har trent jevnlig de siste 2-3 månedene, med noe løping og styrke. Du får programmet ved å skrive inn epostadressen din, og dette finner du på hovedsiden.

God løpetur da, og fortsatt god torsdag (:

#løpeturer #løpeprogram #treningstips #treningsglede #forebygging

21 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page