Husk på å gi hjernen din dette!


Går jeg lengre enn 1 uke uten en skikkelig treningsøkt så blir jeg litt sur, litt gretten og rastløs. Jeg klarer ikke konsentrere meg særlig lenge og føler meg rett og slett ikke tipp topp.

Her om dagen hørte jeg på Ingefærpodden, og denne uken intervjuer Sara Lossius forfatter og overlege i psykiatri Anders Hansen. Han har skrevet boken Hjernesterk, som handler om hvordan fysisk aktivitet styrker hjernen. Dette er noe av det mest spennende jeg vet - nemlig hvodan en aktiv livsstil(særlig nå for tiden) forebygger og behandler ulike tilstander og sykdommer. Det prates særlig om kondisjonstrening som den beste treningsformen for hjernen. Personer med bedre kondisjon hadde nemlig høyere IQ, taklet stress bedre og var bedre problemløsere. Anders Hansen forteller at vi er programmert til å bevege oss for å overleve, og stopper vi å bevege oss, har ikke hjernen det særlig bra. Tenk bare på hvor lite vi faktisk trenger å bevege oss i dag, for å overleve. Ingenting! Vi kan nesten bare ligge på sofaen hele tiden og likevel overleve(et sofaliv altså).

Redusert stressnivå

Mange går rundt med et høyt stressnivå(kortisol) over lang tid. Det viser seg at kondisjonstrening reduserer kortisolivnået og også reduserer kortisolutskillelse i fremtidige stressende situasjoner. Det vil si at kondisjonstrening styrker stressmestringen vår. Når vi beveger oss skiller hjernen også ut stoffer som reduserer angst og stress. Det er ganske praktisk, ikke sant?

Det er klart at fysisk aktivitet ikke er absolutt alt når det gjelder å styrke hjernen vår, men en inaktiv livsstil vil øke risikoen for flerfoldige livsstilssykdommer, samt øke risikoen for psykiske lidelser. Fysisk aktivitet skader ikke. Husk på at all bevegelse er bra, det kan være en gåtur, en sykkel- eller svømmetur - det du liker best! Det viktigste er at du faktisk rører på deg.

Intervjuet inspirerte i hvert fall meg til å fortsette å være fysisk aktiv, så ofte jeg kan. Du kan jo til og med bli smartere (;

- Grete Linn

#hjernesterk #kondisjonstrening #aktivlivsstil

23 views0 comments

Recent Posts

See All