top of page

Næringstett mat: Avokado


Hei og riktig god søndag!

Jeg er et frokostmenneske, og dersom jeg finner, liker jeg å spise most avokado på enten hjemmelagde knekkebrød, eller brødskiver. Skikkelig snadder, og skikkelig næringsrikt.

Frukten avokado er nesten som poteten; den kan brukes til utolig mye forskjellig. Most avokado på ristede brødskiver, i sjokolademousse(jepp, det blir nesten enda bedre enn vanlig), i salaten, i taco, i smoothie eller som den er - med skje med et dryss urtesalt. Jeg tror jeg spiser avokdao nesten hver dag, i alle fall når jeg er utenlands, enten på brødskiva, i salat, eller bare som et mellommåltid.

Avokado er næringstett, dvs at den har mange næringsstoffer pakket inn i relativt få kalorier og volum. Den er en god kilde til vitamin C, E, noen B-vitaminer, kalium, folat, fiber og fett. Avokado består av ca 70 prosent fett, og da i form av enumettede fettsyrer. Andre frukter har, i motsetning til avokado, mye vann og lite fett, men her er avokadoen altså et unntak.

Dokumenterte helsefordeler

Forskere ved Pennysylvania State University fant at overvektige personer som byttet mettet fett mot enumetted fett fra avokado, forbedret kolesterolet og den generelle hjertehelsen. Forskerne mente at det ekstra fiberet deltakerne fikk i seg, også var av stor betydning for resultatene. Vi vet jo at tilstrekkelig fiberinnhold i kostholdet er forebyggende for en rekke sykdommer og tilstander. Kombinasjonen du får fra avokado med fiber, enumetted fett, vitaminer og fytosteroler, ser ut til å være gunstig for helsen, da særlig hjertet.

Hvordan bruker du avokado i kostholdet?

-Grete Linn (: (: <3

Ref:

http://news.psu.edu/story/339842/2015/01/07/research/avocado-day-keeps-cardiologist-away

#avokado #kolesterol #matglede

15 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page