Er feil kostholdsfokus grunnen til at du aldri oppnår trivselsvekten?


(bilde:proteinkitchen)

Det første du tenker når du leser vektnedgang, er som regel mindre mat. Det er for så vidt riktig at en vektnedgang krever et negativ energiinntakk, men det blir likevel helt feil å fokusere blindt på dette faktumet. Mindre mat betyr jo ikke noe mer enn akkurat det; mindre mat. Du vet fortsatt ikke hva du burde bytte ut ditt nåværende kosthold med, og om det du bytter med vil gi deg energi og næringsstoffer. Jeg ser ofte at vektnedgang for mange kun er lik mindre mat. Resultatet er en kortvarig livsstilsendring, null energi og en hel masse småspising.

Viktigheten av å fokusere på måltidssammensetning og måltidskvaliteten, kan ikke sies mange nok ganger. De aller fleste måltidene dine bør være næringsrike og riktig sammensatt for å gi deg en tilfredstillende metthetsfølelse, byggesteiner og energi.

Bygg opp måltidene dine smart

Sørg for at du i alle måltider har en proteinkilde. Proteiner metter mer enn fett og mer enn karbohydrater, og er en kilde til viktige aminosyrer for ulike kroppsvev. Kilder til proteiner kan være egg, fisk, kjøtt, fugl, eller gode vegetabilske kilder som bønner, quinoa, linser. Deretter bygger du måltidet ditt rundt proteinkilden du har valgt. Fett er veldig energitett, og tar ikke stor plass på tallerkenen. En kvart avokado, 1 ss god olivenolje over salaten, en smørklatt i potetstappen, el. Karbohydratkilden kan være potet, fullkornsris, fullkornspasta, grovt brød, cous cous, quinoa osv. I perioder du trener mye er det desto viktigere at du får i deg nok mat, også karbohydrater(med mindre du har tilpasset deg et lavkarbo-kosthold). Karbohydrater er ikke farlig. "Fargelegg" deretter måltidet ditt med ulike grønnsaker. Du har hele regnbuen å velge i, og velg ulike farger for ulike vitaminer og mineraler.

Ikke glem at for at du skal klare å holde en stabil vekt, kreves det at du trives med kostholdet du har. Ingen vil grue seg til måltidene sine; vi elsker jo god mat! Gjennomtenkte valg og kontinuitet i disse valgene vil gi deg resultatene du ønsker.

Jeg tror ikke på måltidserstattere i form av pulverdrikker og barer, uansett hvor mye du prøver å fortelle meg at det inneholder alt du trenger. Kunnskap om råvarer, tilberedning og næringsinnhold er mye mer verdifullt og en bedre investering enn det en quixfix er.

Så lenge mesteparten av kostholdet ditt er riktig sammensatt, kan du helt fint kose deg med yndlingssjokoladen (:

#måltidssammensetning #resultater #vektnedgang

150 views0 comments

Recent Posts

See All