Prinsippet om progresjon: Glemmer du det, uteblir også resultatene


Progresjon, eller fremgang, er selve essensen i et treningsprogram. Du bygger en solid grunnmur først, og bygger så videre(oppover) mot dine målsetninger. Selv om du kanskje ikke er kjent med teorien om treningsprinsippene, er jeg sikker på at du vet at det er viktig med nok hvile(restitusjon) og at treningen er tilpasset akkurat deg. Det er derimot ikke alltid like lett å sørge for at alle brikker er på plass, til enhver tid. Mange mosjonister faller inn i en god rytme i treningsøktene sine og forblir på samme sted over lengre tid - med samme belastning og intensitet. Dette er for så vidt ok dersom du vil vedlikeholde formen, men ikke dersom du vil avansere. Ha likevel i bakhodet at lite variert trening kan over tid føre til belastningskader.

Treningseffekten du får av treningsøktene i starten vil gradvis avta for hver økt med samme belastning. Etter hvert vil du stagnere og progresjonen uteblir. Hvis du løfter 50 kilo i knebøy akkurat nå, vil du ha en svært god treningseffekt av dette i starten, men etter hvert avtar denne effekten, med mindre du legger på flere vekter.

Det er flere måter å gjøre endringer i treningen slik at det blir tyngre for kroppen å utføre øvelsene:

- Høyere belastning(flere kilo)

- Flere sett/repetisjoner

- Kortere pauser

- Endring av tempo

Det som er viktig å tenke på er at du ikke skal gjøre alle disse endringene på en gang. Da ender du mest sannsynlig opp med å bli overtrent. Velg en av disse metodene for å øke belastningen på kroppen. En fin måte er å øke antall kilo hver andre treningsøkt(f.eks 2,5 kg for knebøy, store baseøvelser). Slik sørger du for at du hele tiden utfordrer kroppen. Husk også å loggføre øktene dine, ellers glemmer du hva du løftet forrige uke.

For individuell treningsveiledning, legg igjen en melding i epost (:

Ha en super mandag (:


20 views0 comments

Recent Posts

See All