top of page

Lager du kjøttkraft? Dette er noen av fordelene


Koking av kjøttkraft er en gammel tradisjon som nå begynner å komme frem i lyset igjen. Du har kanskje fått det med deg at flere og flere hiver innpå med kraftbaserte supper, kraft i kjøttdeigen, og til og med drikker ren kraft? Det er kanskje bare trendy for en stund, men kraftkoking er ikke noe nytt.

Før i tiden lagdes det kjøttkraft for å utnytte alle deler av dyret, også bein og knokler. Ved å langtidskoke(minst 8 timer) kokler og bein sammen med litt eplecideredikk, salt og pepper, vann og grønnsaker, får du en riktig så næringsrik drikk, som kan brukes i supper, gryter, sauser mm. Mineraler og vitaminer kokes ut av bein og knokler og vi får kraft.

Hva inneholder kraft?

Litt avhengig av hvilken råvare du bruker(lam, storfe, fisk) inneholder kraft mye viktig næring.

Kraft av lam og storfe inneholder mye kalsium, magnesium, fosfor, kalium - rett og slett det du trenger for å styrke ditt eget skjellett.

Fra brusken finner vi glukosaminer og andre stoffer for friske ledd. Margen gir vitamin A, K2, sink, selen, jern, mangan, og også fettsyrene omega-3 og omega-6.

Det som mange helsebevisste personer er spesielt interessert i(har jeg inntrykk av) er kollagen. Kollagen er et protein som inneholder aminosyrer ansvarlig for oppbygging av bindevev, bein og hud. Når vi koker kraft blir kollagenet til gelatin, som inneholder mange viktige aminosyrer.

Det er særlig her at mange tror at bare fordi vi inntar kollagen, så vil det brukes til å gjøre skjellettet sterkere, huden yngre og mer elastisk. Kroppen bruker aminosyrene der det trengs, som ikke nødvendigvis er å forbeygge rynker. Per i dag er studiene manglende i å bevise dette.

Alle næringsstoffene som er i kraften er lett tilgjengelige for oss å absorbere. Kjøttkraft/fiskekraft er derfor en fin måte å få i seg mange viktige næringsstoffer på.

Aminosyrer for bedre helse

Flere av aminosyrene fra gelatin(kollagen) utøver mulige helsegevinster. Glutamin styrker tarmveggen og kan derfor være fordelaktig for personer med irritabel tarm(IBS), ulcerøs kolitt og crohns sykdom. Flere studier behøves.

Arginin er en aminosyre som er antiinflammatorisk. En studie viste at et høyere nivå av arginin var assosiert med et lavere betennelsesnivå blant overvektige damer.

Aminosyrene glycin og prolin er byggesteiner i ligamenter og sener, som utgjør kroppens bindevev. I en studie der 60 personer med revmatoid artritt inntok kollagen fra kylling i 3 måneder, opplevde alle deltakerne en betydelig forbedring av sykdommen.

Som dere ser er kraft, kraftmat, med mange næringsstoffer. Flere studier trengs for å fastslå ulike påstander om kraft. Kraft lages på mange ulike måter, og vil derfor inneholde ulik mengde av ulike næringsstoffer. Ingen kraft er helt lik. Det vi kan være helt sikre på derimot, er at kraft er næringsrikt og absolutt noe du burde inkludere i ditt kosthold! Mineraler, vitaminer, fettsyrer og aminosyrer. Kjør på med kraftbaserte supper og gryter.

Grete-Linn

Referanser:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8378772

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21996294

#kraft #kollagen #artritt

14 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page