top of page

Ta mindre matvalg og unngå flere utskeielser


Vi mennesker tar utrolig mange matvalg i løpet av en dag. Vi tar et valg før hvert måltid, i butikken, på møterommet foran kakefatet, ved skranken når vi rasker med oss en sjokolade, og mange flere. Du kan imidlertidig redusere antall "matvalg" og slik unngå mange utskeielser og frustrasjoner.

Jo mindre du planlegger måltidene dine, desto større sjanse er det for at mange av matvalgene dine blir heller uheldige. Tenk bare på hvor mye lettere det er når du har med deg en digg lunsj på jobb, en frukt i veska og litt nøtteblanding, versus når du nærmest sluker det første du kommer over - som ofte vil være noe som gir rask blodsukkerstigning og som ikke metter godt. Når du planlegger slipper du å ta valget om å spise hvetebollene fordi du må ha noe nå, og kan heller konsentrere deg om andre ting.

Jeg har sagt det før og sier det igjen - planlegging er nøkkelen til bedre matvaner, særlig i hverdagskostholdet ditt.

Med litt innsats kan du søndag kveld lage et par ulike middagsretter, det være en kyllingcurry, suppe, fisk eller kylling med potetmos og grønnsaker, matmuffins etc. Vips så har du middag og lunsj til et par, tre dager klart. Suppe holder seg forholdsvis lenge i kjøleskapet, og en curry metter og varmer godt.

3 tips:

  1. Begynn med proteinkilden: det kan godt være en vegetarisk kilde, som f.eks kikerter, linser eller bønner.

  2. Karbohydrater: Velg en kilde som gir en langsom blodsukkerstigning - fullkornspasta/ris, fiberrike matvarer.

  3. Fett: Gir metthetsfølelse og øker opptaket av de fettløselige vitaminene(K, A, D, E). Det kan være så enkelt som å ha litt kaldpresset olivenolje over salaten, en klatt smør i grønnsaksmosen, avokado osv.

Dette er grunnregler og utgjør sammen et balansert måltid. Et balansert måltid hjelper deg å holde på metthetsfølelsen, unngå utskeielser fordi du plutselig blir kjempesulten, holder konsentrasjonen oppe og gjør godt for helsen.

Dagens husk: Det er hverdagskostholdet som teller! Konsekvent gode matvalg gir gode rutiner og bedre helse. Du kan helt fint spise kake og smågodt, så lenge mesteparten av kosten din inneholder gode byggeklosser og laaangsom energi.

#matvalg #livsstilsendring

23 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page