top of page

Blir du lurt? En detox er mest sannsynlig en lang omvei til det du egentlig leter etter


Det har de siste dagene vært, som alltid, mye fokus på hva vi må gjøre for å kvitte oss med hva som la seg på hoftene i jula. Det lar seg ikke vente med overskrifter som lover en slankere og lettere kropp - på 1-2-3. "Slapp av, her er en ekstremdiett som smelter bort alle julekiloene, på magisk vis". Overskriftene forteller deg at du trenger å rense kroppen din, kutte ut alt av brød, eller bare drikke suppe i noen uker, for å bli kvitt alle giftstoffene du har samlet opp i kroppen. Du blir lovet en bedre helse og en fornyet kropp. Og mye av det som går igjen, blir kalt kurer og detox.

Hva betyr egentlig detox?

Detox er et medisinsk uttrykk som her er brukt i en markedsføringsstrategi - for å behandle en ikke-eksisterende tilstand. I medisinens verden derimot, betyr detoksifisering å behandle farlige nivåer av f.eks alkohol, medisiner, eller giftige stoffer, slik som tungmetaller. Det er en medisinsk prosedyre, og ikke noe du får kjøpt på helsekosten eller i en nettbutikk. Videre lover detoxen å fjerne giftstoffer - som igjen er ord lånt av medisinen sin verden, for å få det hele til å høres mer profft ut. Lurt ikke sant?

Forgifter vi oss selv?

Det hevdes at kombinasjonen av visse mattyper, som gluten, salt, vaksiner eller GMO, bygger opp avfallsstoffer inne i kroppen vår. Det blir derimot aldri nevnt spesifikt hvilket giftstoff detoxen vil fjerne.

Du blir syk av giftstoffene(men hvilke?)

Hodepinen, slappheten, søvnløsheten - alle tilstander som vi alle opplever fra tid til annen - påstås å stamme fra opphopningen av visse giftstoffer. Hvilket giftstoff som forårsaker hvilket symptom, er ikke nevnt. Dette i kontrast til vitenskapen.

Kroppen vår er fantastisk!

Vi eksponeres hver dag for ulike kjemikalier og giftstoffer. Mange av disse er giftige i høye doser. Kroppen vår har derfor en rekke beskyttelsessystemer og mekanismer for å beskytte, og fjerne, uønskede substanser. Huden vår, nyrene, lymfesystemet, lungene, fordøyelsessystemet, og leveren utgjør et fantastisk komplekst og sofistikert detoksifiseringssystem. Husk bare på, til og med vann kan være giftig - dosen bestemmer toksisiteten.

Leveren f.eks, er selvrensende. Det er ingen giftstoffer som hoper seg opp i en frisk lever. Nyrene våre skiller ut avfallsprodukter gjennom urinen - hvis ikke forblir substansene i blodet. Dersom noen mener at organene våre trenger en "rens", demonstrerer det bare at både menneskets fysiologi, metabolisme og toksikologi, er kraftig ignorert.

Vis meg en troverdig referanse på en detox som er vitenskapelig bevist å gjøre noe som helst med helsen?

Helseprodukter med ordene detox eller rensende virker mest sannsysnlig kun rensende på lommeboka di. Bagrunnen har ingen rot i virkeligheten, eller vitenskapen. Det de gjør er å gi et inntrykket av at du kan "kvitte deg" med dårlige livsstilsbeslutninger på 1-2-3. Bedre helse finnes ikke i pulverdrikker. En usunn livsstil bestående av dårlig kosthold, røyking, høyt alkoholinntak og inaktivitet, kan ikke dyttes under en stol.

Jeg ber deg derfor tenke deg ekstra godt om før du hiver deg på en detox eller kur. Er det virkelig det du trenger? Useriøse aktører som er mest interessert i hva de håver inn, tenker naturligvis ikke på kvalitet eller evidensbasert ernæring, for den saks skyld.

#detox #livsstilsendring #evidensbaserternæring

16 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page