Granateple før løpeøkta? Les mer om helsefordelene av den litt rare frukten granateple


Har du smakt granateple? Denne frukten ligner på et stort eple, med et tykt uspiselig skall. Inni granateplet derimot, finner du mange spiselige frø, kalt arils. Disse væskefylte frøene inneholder masse vitaminer, mineraler og plantestoffer som virker positivt på helsen. Særlig antioksidantinnholdet er veldig høyt. Frøene er søte og de fleste liker denne frukten.

Innhold per 100 gram:

vitamin C: 17% av ADI(anbefalt daglig inntak)

vitamin K: 21% av ADI

folat: 10% av ADI

kalium: 7% av ADI

De to plantestoffene avsvarlige for helsefordelene er punicalagins og punicicsyre. Førstnevnte er en kraftig antioksidant(beskytter mot oksidering i cellene), faktisk 3 ganger sterkere enn grønn te og rødvin.

Blant annet har granateplets kraftige antioksidanter en anti-inflammatorisk egenskap som har vist seg i laboratoriestudier å blokkere enzymer som forårsaker betennelse i ledd hos mennesker. Mer forskning trengs forøvrig på dette området.

Granatepleekstrakt har også vist seg å redusere veksthastigheten på prostatakreft. 230ml granateplejuice hver dag økte PSA sin doblingstid fra 15 til 54 måneder(dette er positivt). PSA er en blodmarkør for risiko for prostatakreft. Jo høyere verdi, desto større risiko.

Granateple inneholder mye kostnitrater. Hvis dere husker, så har jeg tidligere skrevet om rødbetens positive effekt på kondisjon og prestasjon rundt utholdenhetstrening. Det viser seg at granateple har noen av de samme effektene. En studie tok for seg 19 personer som inntok 1 gram granateple en halvtime før trening. Effekten var en betydelig forbedret blodgjennomstrømming, som igjen førte til økt utholdenhet og bedre arbeidseffektivitet.

Denne henger jeg meg på, selv om jeg ikke tror heeelt på det, og spiste et halvt granateple i dag tidlig, en halvtime før løpeturen, hehe. Om jeg merket noe? Tja, jeg fikk i alle fall for meg at jeg kunne løpe lengre enn jeg kanskje ville ;-)

Hvordan spise/tilberede granateple?

Jeg liker aller best å bare dele den opp og spise som den er. Eller du kan ta ut så mange frø/blærer som du ønsker å ha i yoghurt, sammen med det du liker best. Smaker også veldig friskt i salater, eller som juice.

kilder:

1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4146683/

2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16140882

3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20955562

#granateple #prestasjonsfremmende #ikkedopingnei #naturligmat #fruktoggrønt #5omdagen

37 views0 comments

Recent Posts

See All