Kakefat på alle bord: Julen er ikke like enkel for alle


Det er under 1 måned i gjen til sjølvaste julaften, julegrana i de fleste byene er tent og julekalenderen er kanskje kommet på plass også. Desverre er ikke julen like lystbetont og gledelig tid for alle. For noen er julen nettopp en tid som en ønsker skal raskt bli overstått.

Kakefat og store middagsselskaper blir en stor utfordring nå når sosiale sammenkomster står i sentrum, med mat som hovedfokus. Du vegrer deg og gruer deg for eventuelle bemerkninger og kommentarer rundt middagsbordet.

Du kan kjenne på at en spiseforstyrrelse blir mer synlig for andre i julen, og du føler skam og har dårlig samvittighet for at du ikke spiser opp maten du forsynte, eller ikke forsynte deg med.

Mitt råd er å ikke fokusere alt for mye på maten, men heller på andre tradisjoner som også hører julen til. Skiturer, julegaveåpning, turer med gode venner og koselige filmer. Julen trenger ikke handle om mat hele tiden, og dette mener jeg er viktig at du får frem til dine nærmeste. Fortell en person som står deg nær, om dine problemer i forhold til mat og be om forståelse. Kanskje kan dere bli enige om å ikke alltid ha godteriskålen stående fremme, men avtale ulike tider eller dager der den settes frem?

Flytt fokuset over på det sosiale, kjærligheten og tryggheten. Unngå å sulte deg før måltider og middagsselskaper. Er du redd for at du skal overspise, er det nettopp dette som er mer sannsynlig å kunne skje hvis du skjærer ned på energiinntaket i forkant. Dersom du er i et selskap kan du foreslå å gå en tur etter måltidet. Mange vil mest sannsynlig synes dette er en god ide. En gåtur vil også hjelpe deg å få bort negative tanker du måtte ha etter du har spist.

Velg å være sammen med mennesker som gjør deg glad og som du føler deg trygg sammen med. Julen handler jo egentlig om nettopp dette, å tilbringe tid med dem som står deg aller nærmest. Ikke sett deg alene med det du synes er vanskelig.

Kanskje du kan tenke tilbake til hva som gjorde deg glad i julen, før du fikk et problematisk forhold til mat? Hva tenner julelysene i hjertet ditt? Tenk tilbake til den tiden og prøv og gjøre noen av disse tingene.

Jeg håper du tar ansvar for å skape en god jul for deg selv <3

#spiseforstyrrelse #høytid #julen

13 views0 comments

Recent Posts

See All