top of page

Når vi henger oss opp i tall: BMI


Hei dere!

Mange jeg veileder er veldig ofte opptatt av BMI-en sin. BMI, eller body mass index, (på norsk kroppsmasseindeks) er et begrep som dukker opp i forbindelse med helse og vekt. BMI er det vi tyr til først når vi skal måle om en person er normalvektig eller ikke. Det er et uttrykk for hvor masse kroppsmasse du har i forhold til høyden din. Formelen er din vekt i kilogram, delt på høyden i meter oppphøyd i andre(kg:m2).

Hvor du havner på skalaen sier altså noe om du er undervektig, normalvektig, eller overvektig. BMI er det internasjonale målet for å kunne sammenligne helserisiko hos befolkningen relatert til vekten.

Min BMI sier at jeg er overvektig, hva gjør jeg?

Dette er et typisk scenario mange kommer til meg med; Jeg har en BMI på 28, må jeg gå ned i vekt? Og her kommer vi til det punktet der BMI blir forvekslet med et absolutt mål på helse og sunn vekt. BMI er en målemetode som brukes på store befolkningsgrupper. F.eks kan vi si noe om vektfordelingen til det norske folk vha BMI. Det vil si at BMI måler bare hvor mye kroppsmasse du har i forhold til hvor mange meter du er på strømpelesten. Det som BMI derimot ikke måler er hva denne kroppsmassen din består av. Har du en stor andel fett på kroppen din, eller er du svært muskuløs? Hvordan er fettfordelingen din, sitter mest på hofter eller rundt livet? Dette er viktige aspekter når du vil finne ut hvordan det står til med helsen. Videre skiller ikke BMI mellom menn og kvinner. Kvinner har, og bør, som dere vet en høyere fett%, noe som bunner i at vi er laget for å bære frem barn(mange er jo såklart uenige i akkurat DEN setningen, haha). Henger du med?

Det er fort gjort å bli opphengt i tall, særlig når BMI ofte er det første du blir møtt med når du googler vektnedgang. Husk bare på at du er ikke vekten din. Du har vekten din, men den er og blir et tall. Fokuser på andre ting enn vekten din. Hvordan føler du deg i din egen kropp? Spiser du variert og passer du på å få i deg nok av frukt og grønt, fullkorn, proteiner og sunt fett? Er du den som fokuserer mest på det du helst ikke skulle ha spist og lar det gnage på samvittigheten?

Viktigere og riktigere målemetoder

BMI kan være et utgangspunkt, og kun det. Andre og mer spesifikke målemetoder er:

- målebånd: Livvidde, lår- og armomkrets

- fettklype: for å se andel fett og fremgang

- bilder: lett å se endringer

- opplevelsen av trivsel med egen kropp og helse: Dette er jo det som teller aller mest, og det som jeg jobber med at du skal få oppleve: glede i egen kropp!

For flere spørsmål om BMI eller andre: gretelinn@purehealthadvisors.com

Ha en nydelig dag, imorgen er det helg!!!

<3 grete-linn

#kroppsmasseindeks #helse #helsedirektoratet #trivseliegenkropp #matglede #treningsglede

13 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page