top of page

8 måter til gunstigere tarmbakterier


Litt lørdagsfakta fra meg her i ørkenen! Ha en super lørdag og helg videre!

Vi har trillioner av bakterier i kroppen vår, og utrolig nok bor de fleste i fordøyelsessystemet vårt. Tarmbakteriene har de siste årene fått mye mer oppmerksomhet og forskere peker på viktigheten av en gunstig mikrobiota for en god helse. Mikrobiotaen vår, som er en betegnelse på bakteriemangfoldet i tarmene, påvirkes av hva vi hver dag velger å spise. Også gener, alder og livsstil generelt påvirker sammensetningen. Tarmene våre er det glemte organet ikke så mange har snakket om.

I dag vet vi at mikrobiotaen vår påvirker en rekke sykdommer, til og med psykiske lidelser påvirkes av tarmbakteriene våre. Utrolig, eller hva?

Hjernen. Hjertet. Forbrenningen. Immunsystemet. De mange milliarder bakterier i tarmene våre har altså innvirkning på livsviktige organer. Det lureste er vel da å sørge for at vi holder de gode tarmbakteriene tilfredse, og holder unna de sykdomsfremkallende?

Hvordan gjør vi det?

Jeg vet at du sånn til daglig muligens ikke tenker noe særlig på tarmbakteriene dine og deres betydning for din helse. Det burde du! I alle fall kan du gjøre deg bevisst hvor mye dette faktisk har å si og kanskje tenke litt ekstra på hva du putter i handlekurven neste gang du er innom butikken.

(min frokost i dag, litt rester, litt frukt og egg såklart)

Disse måtene jeg lister opp under, er enkle metoder å sikre at du holder mikrobiotaen din happy!

#1 Spis variert

Et kjent råd som likevel synes å være utfordrende. De ulike bakteriene i magen trenger ulike næringsstoffer fra ulike matvarer for å utøve sine helsefordeler. Det er gunstig med et variert kosthold for å ha en variert tarmflora. Slik får du de ulike bakteriene sine helsefordeler. Uheldigvis er den tradisjonelle vestlige kosten lite variert og rik på fett og sukker. Det er faktisk vist at personer i sør-amerika og enkelte steder i afrika har en mer variert mikrobiota enn personer i europa og USA.

#2 Spis mye grønnsaker, linser, bønner og frukt

Dette er den beste kilden til næringsstoffer for en sunn mikrobiota, mye pga det høye innholdet av fiber. Bakteriene spiser det fiberet som går ufordøyd til tykktarmen. Slik økes antallet gunstige bakterier. Det er særlig en bakterietype som heter Bifida, som livnærer seg av fiberrik mat. Dette kan være bringebær, epler, artisjokk, blåbær, mandler og pistasjnøtter.

#3 Fermentert mat

Mat som bobler er en stor trend for tiden, og det er ingen dårlig trend. Fermentert, eller gjærede matvarer, inneholder mye av bakterien lactobacilli som har vist seg gunstig for helsen vår. Surkål, kimchi, yoghurt, sauerkraut og kefir er eksempler på matvarer som er fermenterte.

#4 Spis mat rik på prebiotika

Dette er som regel fiberrike matvarer eller komplekse karbohydrater som er ufordøyelige for tynntarmen. Fiberet går derfor til bakteriene i tykktarmen som livnærer seg av fiberet. Veksten av gode bakterier stimuleres og bidrar til en gunstig mikrobiota.

#5 Amming i minimum 6 måneder

....For dem som får dette til selvsagt. Dette er assosiert med mindre alleriger, redusert sjanse for overvekt og andre sykdommer. En har sett at spedbarn som er gitt melkeerstatning, har et lavere innhold av den gustige bifidabakterien.

#6 Spis mer fullkornsprodukter

Kutt mest mulig ut hvitt brød og pasta, og gå for fullkornsvarianter. Det er særlig fibertypen betaglukaner som er assosiert med redusert risiko for hjerte- og karsykdom. Fiberet i fullkornsprodukter gjør at de gunstige tarmbakteriene holdes ved like, og kan redusere inflammasjoner og øke metthetsfølelsen.

#7 Plantebasert kosthold

Et plantebasert kosthold gir andre typer mikrobiota enn et animalsk basert kosthold. Det er også sett at et plantebasert kosthold kan virke slankende på overvektige. Jeg sier ikke at du må bli vegetarianer, men heller prøve å inkludere mer planter i kostholdet ditt.

#8 Spis mat rik på polyfenoler

Polyfenoler er stoffer som finnes i planter og som blant annet kan senke kolesterolet og virke blodtrykkssenkende. Matvarer som inneholder mye polyfenoler er bla mørk sjokolade, rødvin, drueskall, grønn te, mandler, løk, blåbær og brokkoli.

Tenk på tarmbakteriene dine som et lite økosystem der alt henger sammen med alt og at det er mangfoldet som gir styrke.

klem, grete-linn

#mikrobiota #tarmbakterier #helse #variertkost

52 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page