Tilgjengelighet: En nøkkelfaktor når du skal spise sunt


Sparer du penger på helsa di?

Det er ikke noe i veien med å spare penger, men ikke spar på helsen din. Jeg vet mange synes mat er dyrt, og mange velger kanskje bort grønnsaker og gode råvarer først. Det har lenge vært sagt at sunn mat er så dyrt. Det er ikke sant. Sunn mat er enkelt og smaker kjempegodt. Dersom du er helt i startfasen av en kostholdsomlegging kan det være lurt å starte med ditt eget kjøkken, og da særlig kjøleskapet.

Tilgjengelighet

Dette er kjempeviktig spesielt i en kostholdsomlegging, og en nøkkelfaktor for et sunt kosthold. Har vi liggende potetgull og sjokolade i skapet, spiser vi også mer av nettopp det. Hva vi fyller kjøleskapet og kjøkkenskapene med, blir også som regel det vi spiser mest av.

"Out of sight, out of mind"

Kjøleskapsopprydding

Kast alt av gammel mat, vask hyllene og sorter alle matvarene, slik at det er lettere å se hva du har og hva du trenger. Kvitt deg med søtsaker som potetgull, kjeks og sjokolade. Mørk sjokolade er ok.

Deretter handler du inn såkalte basisvarer. Egg, meieriprodukter, oljer, kylling og fisk. Ha gjerne også et lite lager av fiskepålegg som makrell i tomat, røket laks, tunfisk. Ha også alltid matvarer som nøtter, knekkebrød, fullkornsris, poteter, kokosmelk, erter, bønner, linser og hermetiske tomater i kjøkkenskapet. Da kan du raskt lage f.eks en suppe eller pimpe opp salaten med røde bønner, og samtidig få i deg mer proteiner.

Det som det burde være mest av i et kjøkken, er definitivt frukt og grønnsaker. Kjøp regnbuen og ha alltid skåler med frukt og grønt fremme. Tomater, appelsiner, epler, pærer, sitron, osv. Prøv også ulike urter for å løfte smaken på maten enda mer. Koriander, basilikum, mintblader, er alle nydelig i matretter.

Sunnere snacks

Grønnsaker passer ypperlig som snacks når du lager mat. Det blir jo ofte litt småspising i matlagingen, så sørg for at det du putter i deg er noe du trenger. Spis litt cherrytomater, gulrot, sukkererter eller kanskje persimmon? Persimmon er forøvrig i sesong nå, og billigere i butikkene. Smaker sååå nydelig.

Dersom du blir litt fysen utover kvelden kan bær eller søtere frukter være en fin løsning. Gjerne sammen med litt yoghurt naturell.

Frysertips

Et lurt triks er å alltid ha frossen grønnsaker og f.eks laks i fryseren. Da har du et måltid på ca 20 minutter, og er en super nødløsning, særlig på travle dager.

Jeg liker også å ha smoothieblandinger liggende klart til og blendes. Du kan kutte opp frukt og legge i plastposer selv, eller kjøpe ferdigpakker, f.eks de fra rema1000.

Oppsummert:

  1. Rydd og vask kjøleskap

  2. Handle inn gode basisvarer

  3. Sett frem frukt og grønnsaker i skåler

  4. Bruk frukt og grønnsaker som snacks når du lager mat, kjeder deg eller er fysen

  5. Ha "nødmiddager" klart i fryseren, for de travle dagene.

Vi driver og fyller opp kjøleskapet og kjøkkenet vårt her i Oman, slik at man ikke må løpe på butikken hele tiden (: Matbutikkene her har masse ferske råvarer som ost, kjøtt, oliven, fisk, dadler og hummus. Masse hummus. Mange gode råvarer altså ;-)

(qurum, oman)

klem, grete-linn

#tilgjengelighet #kosthold #grønnsaker #5omdagen #livsstilsendring

14 views0 comments

Recent Posts

See All