top of page

Et bevisst forhold til hva vi putter i munnen: Metthetsindeks!


Hola og riktig god mandag og enda en helt ny uke :)

Jeg fokuserer som regel ikke veldig mye på telling av kalorier når jeg veileder kunder, da jeg mener at det fort kan gjøre en kostholdsendring enda mer komplisert. Jeg tilpasser selvsagt mengde energi til hun eller hans aktivitetsnivå osv, men kunden får ikke en lang avhandling om kaloriinnhold i de ulike matvarene. Næringsstoffer går foran kalorier, pleier jeg å si. Det er alltid viktigere å fokusere på å faktisk få i seg alt det du burde, siden det da blir mindre plass til det du med fordel kan kutte ned på(les: kjeks, brus ol).

(den nye, lille #hagen# min)

Denne lille listen med matvarer vil jeg skrive om fordi det har seg slik at noen matvarer gjør deg mett raskere enn andre. Hvor mange loffskiver kan du vel ikke spise før du kjenner mettheten? Og på den andre siden, et par skjeer peanøttsmør holder som regel for magen ;-)

For å unngå overspising er det blant annet lurt å spise mat som metter. Dersom du drikker mye brus, får du i deg mange kalorier, men hjernen klarer faktisk ikke registrere disse som mat, og du blir raskt sulten igjen, som igjen kan føre til et høyere energiinntak og vektoppgang.

Metthetsindeksen er en målemetode for å illusterere hvor mett en matvare gjør deg, i forhold til kaloriinnholdet i matvaren; en metthets/kalorimengde-ratio altså. Spiser du mat som metter, kan det også gjøre at du raskere går ned i vekt og føler deg mindre sulten.

Mat med høy metthetsindeks har ofte:

  • Høyt volum(vann, luft osv)

  • Høyt proteininnhold(metter mer enn kh og fett)

  • Mye fiber(balanserer blodsukker)

  • Lav energitetthet(lite kalorier ift vekt)

1. Kokte poteter

Jepp, poteter er øverst på lista på metthetsindeksen. Poteter inneholder mye resistent stivelse, og innholdet blir enda høyere i kokte og avkjølte poteter. Dessuten får du i deg mange vitaminer når du spiser potet. Dette inkluderer selvfølgelig ikke friterte chips ;-)

2. Egg

Egg inneholder alle vitaminer utenom vitamin C. Er ikke det fantastisk? Dessuten finner du alle 9 essensielle aminosyrer i egget. Spiser du egg til frokost, holder det deg mye lengre mett enn om du spiste et par brødskiver med syltetøy.

3. Havregryn

Som nummer 3 på metthetsindeksen, er havregryn, som er supert for metthetsfølelsen. Med høyt fiberinnhold metter de godt. Havregryn inneholder mye av fibertypen beta-glukaner, som er kolesterolsenkende, og reduserer også tømmingen av magesekken og absorpsjon av karbohydrater.

4. Kraftbaserte supper

Kraftsupper metter mer enn solid mat, og man ser også at dersom suppe er forrett, spiser man mindre av resten av måltidet.

5. Epler

Epler inneholder pektin, som reduserer hastigheten på fordøyelsen, som igjen får deg til å føle deg mettere raskere. Det er viktig å merke seg at dette ikke inkluderer eplejuice eller pureer, men hele eplet.

6, Fisk

Fiskeproteinet har vist seg å mette enda mer enn kylling og kjøtt, og fet fisk rik på omega-3 metter enda mer. Studier viser også at dem som spiser mer fisk, inntar færre kalorier enn dem som spiser mer kjøtt.

Det er ikke slik at du kan spise til du sprekker av disse råvarene, uten å gå opp i vekt. Det jeg prøver å vise deg er derimot forskjellen ulike matvarer kan utgjøre i kostholdet ditt. Du blir f.eks mett av færre kalorier av en kyllingfillet, enn et kakestykke. 200 kalorier kyllingfillet metter lenge, mens et kakestykke må kanskje opp i 500 kalorier for å gi samme effekt. Skjønner du hvor jeg vil?

Det er viktig å ha et bevisst forhold til hva man putter i munnen, men aldri la det kontrollere livet ditt, på den ene eller andre måten. Mat er familie, mat er helse, mat er tradisjon, og mye, mye mer.

Dagens visdomsord fra meg her i ørkenen ;-) Jeg må innrømme at jeg må venne meg til varmen igjen, det er tross alt 34 grader...

God mandag! Måtte den ikke være blå, men gul ;-)

#metthetsindeksen #poteter #vektkontroll

181 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page