3 brødmåltider om dagen: En kilde til lite variert kost?


Riktig god helg!

Denne uken er temaet grønnsaker, og hvorfor du burde - og hvordan du kan øke inntaket. Ikke bare har det en vektregulerende effekt, du reduserer også risikoen for mange sykdommer og bidrar til å holde kroppen din sterk. Fordelene er mange og de fleste vet at de burde spise mer frukt og grønt. Likevel blir det ofte med det, og vi holder oss til de gode, gamle vanene.

Vi er jo et brødspisende land, og på en annen måte enn f.eks frankrike, hellas og spania. Disse middelhavslandene har ofte en grønnsaksrett som hovedretten, og brødet som tilbehør. Gjerne dyppet i en god olivenolje. I norge spiser vi jo en god del brødskiver med pålegg. Mange tyr ofte til tubepålegg som skinkeost og baconost. Det er veldig lett å havne i en vane der man kun varierer mellom 2-3 påleggssorter. Med mindre du baker brødet eller knekkebrødet selv, kreves det litt kunnskap til å finne en type med høyt fiberinnhold og lavt saltinnholdt.

Når brødmat utgjør 3 av dagens 4 måltider, sier det seg selv at kosholdet kan bli lite variert. Vi skal helst variere mellom ulike kornsorter, få i oss nok fiskepålegg, grønnsaker, fiber, godt fett, proteiner og frukt. Men klarer du det når 3 måltider består av brød med pålegg?

Ja, mange er flinke til å lage brød selv, variere pålegg og kornsorter. Brødskiver er ikke farlig, og inngår absolutt i et sunt kosthold. Dette er ment til dere som har et lavt grønnsaksinntak, og som stort sett spiser det samme til både frokost, lunsj og kvelds hver dag.

Selv om du har flere ulike typer pålegg i kjøleskapet; hva velger du og hva velger barnet ditt? Det blir fort noen favoritter som velges fremfor andre.

(proteinrundstykker. Du finner oppskrift på bloggen)

Mitt tips:

Bytt ut ett av brødmåltidene. Det finnes et hav av alternativer til brød. Du kan lage en varmende suppe, en frisk kyllingsalat, en smoothie, omelett, chiapudding, kylling med søtpotetmos, bakt avokado med egg. Sørg for at måltidet er fargerikt og inneholder frukt/grønnsaker. Og ja, jeg garanterer at grønnsaksinntaket ditt øker betraktelig dersom du gjør dette - i tillegg til at du øker variasjonen i kosten.

I tillegg til å inneholde mange vitaminer, mineraler, fytokjemikalier og fiber, bidrar grønnsaker til en bedre vektbalanse. Fiberinnholdet i frukt og grønnsaker gjør at du holder deg lengre mett og får et stabilt blodsukker. Dersom du er i gang med en livsstilsendring er det nettopp frukt- og grønthyllene i butikken du går til først. For å gjøre en endring må du først ville, deretter handle inn gode råvarer slik at du alltid har det tilgjengelig. Ut med bearbeidet mat slik som kjeks, og inn med ferske matvarer.

Ikke spar penger på helsa di! Det lønner seg ikke i lengden (:

grete-linn <3

#livsstilsendring #grønnsaker

27 views0 comments

Recent Posts

See All