Nye vaner gir bedre helse og kan virke slankende


De som spiser mye grønnsaker og frukt er også dem som holder seg friskest og lever lenge...

Men hvor skal jeg begynne?

Her er det viktig å huske på at: Små og enkle grep gir stort utslag!

Øker du frukt og grøntinntaket ditt, betyr det at kroppen får tilført en rekke flere vitaminer, mineraler og antioksidanter. Planter inneholder tusenvis av nyttige stoffer som kan forebygge sykdommer, gi deg friskere hud og sterkere immunforsvar. Grønnsaker og frukt inneholder såkalte fenoler, den sterkeste gruppen antioksidanter, kjent for å beskytte kroppen mot de farlige frie radikalene. Kroppen trenger daglig påfyll for å bekjempe truende situasjoner i kroppen, så tenk på hva du putter i munnen, og hva du gir barnet ditt.

For eksempel vet du kanskje at jernopptaket øker når du til samme måltid spiser noe som inneholder vitamin C, f.eks en appelsin eller noen paprikaringer. Ulike grønnsaker virker på ulike måter i kroppen. Mange er samarbeidspartnerei absorpsjon av andre stoffer.

Under ser du næringsinnholdet i to nesten helt like måltider. Samme pålegg, samme knekkebrød, men ulik pynt.

Måltid 1 besto av følgende: 3 knekkebrød husmann, 3 skiver skinke, 3 skiver ost(jarlsberg), 10 gram smør.

Bilde 1: Måltid 1, næringsinnhold

Måltid 2 besto av følgende: 3 knekkebrød husmann, 3 skiver skinke, 1/4 avokado, 3 ringer rød paprika, 3 skiver tomat.

Bilde 2: Måltid 2, næringsinnhold:

Vi ser at de største forskjellene på innhold av næringsstoffer mellom de to måltidene er; vitamin C, folat, kalium, kostfiber og vitamin B6. Spiser du måltid 2 får du i deg 63% av daglig anbefalt vitamin C-mengde. Måltid 1 gir 0%. Vi ser også at folatinnholdet i måltid 2 er over dobbelt så høyt, sammenlignet med måltid 1. Folat er særlig viktig hos gravide. Kostfiberinnholdet er også høyere enn i måltid 1.

Det er et enkelt grep å hive på noen paprikaringer, litt avokado og noen tomatskiver. Måltidet blir mer fargerikt og ikke minst næringsrikt. Et høyere inntak av grønt gjør at fiberinntaket øker. Mer fiber betyr lengre metthetsfølelse og mindre småspising. Det er ofte dårlig sammensatte måltider som er årsaken til mye småspising her og der. Hvor mange ganger har du tatt deg selv i å hive en småsjokolade i handlekurven fordi du trengte noe akkurat da?

(åh, jeg savner dragefruktjuice etter surfesessions...)

Ha en super tirsdag videre, og følg med for oppskrift på deilige søtpotetfries!

<3


14 views0 comments

Recent Posts

See All