Temauke: Grønnsaker på bloggen


Hvordan står det til med grønnsaksinntaket ditt om dagen? Tenker du over og passer du på at de minst 5 om dagen-anbefalingene oppfylles?

Jeg vil denne uken ta for meg ulike eksempler på hvordan du med enkle grep kan øke frukt- og grøntinntaket ditt betraktelig. Det blir litt sånn temauke faktisk; Grønnsaker på bloggen altså. Og da anbefaler jeg deg at du minst prøver å implementere ett av grepene jeg foreslår (:

Jeg har i det siste slurvet litt med disse 5 om dagen-anbefalingene. Mye ost og skinke på knekkebrød, havregrøt, og tung mat som metter, men som ikke gir samme friskhet og vitaminer. Da merker jeg det fort på energinivået, og huden. Skal man klare å møte anbefalingene må man bevisst gå inn for det. Det betyr planlegging.

Jeg har tidligere skrevet om hvordan du kan lure i barna dine mer grønnsaker. Husk likevel på at et godt eksempel alltid starter med seg selv. Dette innlegget finner du her.

Norge dårlig på grønnsaksspising...

FAO(Food and Agriculture Organization of the United Nations) viste at frukt og grøntinntaket er lavest i de nordligste landene i europa, og høyest i de sørlige deler av europa. Hellas spiser i snitt 756 g frukt og grønt per dag, mens finland ligger på 195 g. Videre viser data at gjennomsnittsinntaket i europa ligger på 386 g per person. Dette er altså under anbefalingene, selv om inntaket har økt de siste årene. Vi kan bli enda flinkere!

Når du spiser minst 5 porsjoner frukt og grønt ila 1 dag, tenk også at du skal spise regnbuen. Da får du i deg mest mulig ulike vitaminer og mineraler. Dette er essensielle næringsstoffer, som betyr at kroppen ikke kan lage disse selv. Et høyt grønnsaksinntak forebygger for en rekke sykdommer og krefttyper og er et av de beste virkemidlene for å gå ned i vekt da særlig grønnsaker har et høyt fiberinnhold.

(bilde: helsedirektoratet)

Bildet illustrerer hvor stor 1 porsjon er. 1 porsjon tilsvarer ca 100 g, som kan være en gulrot, en liten bolle salat, eller middels stor frukt. Halvparten av 5 om dagen bør komme fra grønnsaker (:

Følg med utover uken for grønnsakstips og oppskrifter!

klem grete-linn <3

#5omdagen #grønnsaker #helsedirektoratet

8 views0 comments

Recent Posts

See All