Fettkaffetrenden: Dette bør du vite


image: suppverrsity.blogspot.com

Det viktigste er hvilken helsegevinst kostholdet gir deg.

Kostholdstrendene kommer og går, noen varer lengre enn andre, og noen må man ta mer hensyn til enn andre. Ikke alle dietter og kostholdstrender er utviklet fra forskningsmiljøet, og det kan ligge svake studier bak diettfilosofien. Trender påvirker oss. Vi ser andres og kjente helsefolks kostholdsvaner, vi leser i blader, på nett, i forum og sosiale medier. Smørkrisa som oppsto når lavkarbo virkelig tok av, er et godt eksempel på hvor mye trender faktisk påvirker oss. Meierismøret kom tilbake i hyllene, og etter hvert dabbet også lavkarbotrenden av noe, selv om mange spiser lavkarbo i dag.

Uansett om du prøver de ulike trendene eller ikke, vær kritisk!

Her forklarer jeg en ganske ny kostholdstrend; nemlig fettkaffe. Hva er det egentlig? Er det trygt? Og er det noe du bør tenke på før du eventuelt prøver?

Smør i kaffen

Fettkaffe eller Bulletproof coffe(BPC) har vært en trend i flere år nå, og de som drikker fettkaffe, sverger til det både for et stabilt blodsukker og lengre metthetsfølelse.

BPC er en oppskrift som amerikaneren Dave Asprey står bak, og som han promoterer gjennom nettsiden sin Bulletproof Executive.

Vanligvis skal denne kaffen erstatte frokost og består av:

2 kopper kaffe

2 ss usaltet smør, fra kyr som har spist gress

1-2 ss MCT-olje(mellomlange fettsyrer)

Dette mikses i en blender til MCT-oljen, smøret og kaffen er emulsifisert. Resultatet blir litt som en kremete kaffe latte, bare mye fetere selvsagt.

Drikken skal visstnok gjøre deg årvaken, holde deg mett lengre, gi deg mer energi, dempe søtsug og brenne mer fettmasse. Kaffen som Dave Asprey anbefaler, er en toksin-fri kaffe, som produseres og selges av Asprey selv.

La meg si en ting først: Når det kommer til kosthold, helse og ernæring, så er det ikke slik at du skal spise ubegrenset med nøtter eller fisk fordi det er bra for deg. Alt har et doseforhold der en passe mengde er sunt, men der for lite eller alt for mye gjør det usunt. Vi må sette ting i perspektiv og se på hele konteksten.

Mulig lavere inntak av Mikronæringsstoffer

BPC skal helst inntas på morgenen, som det første du spiser/drikker, i stede for frokost. Dette skal holde deg mett i timevis, gi masse energi og årvåkenhet. Fett er kaloririkt/energirikt og gir derfor masse energi. Det tas langsomt opp i tarmen og gir derfor lengre metthetsfølelse. Men. Dersom frokosten er et av dine 3 større måltider, vil BPC erstatte alle de vitaminer og mineraler du vanligvis får i deg til frokost. Fettkaffe har på langt nær like mange vitaminer og mineraler som en gjennomsnitlig frokost vil ha. To frøknekkebrød med avokado, ost og skinke, paprikaringer og agurk, samt et glass melk eller juice vil gi kroppen en langt større mengde essensielle næringsstoffer.

image: omwithatwist.com

Krever kunnskap om ernæring

Når du drikker fettkaffe i stede for frokost, får du i deg store mengder mettet fett. Mettet fett er ikke farlig, i passe mengder, men når du har inntatt over anbefalte mengder, allerede til frokost, må du være særlig påpasselig hvilken type fett, og mengden, du får i deg resten av dagen. Dette krever kunnskap om hvilke matvarer som inneholder hvilke fettsyrer. Det er da flerumetted og enumetted fett du må fokusere på å få i deg resten av dagen. Olivenolje, nøtter, avokado, frø, fisk. Ikke alle har denne kunnskapen. En passe mengde mettet fett fra smør, melkeprodukter, sjokolade, rødt kjøtt er helt ok, og nødvendig. Det er når mengdene går ut av proporsjoner at vi må tenke oss om på nytt.

Yak-smør-te og etiopisk fettkaffe

Fettkaffe er faktisk ikke noen ny trend, i alle fall ikke i Mongolia, Tibet og Etiopia. Her er det lang tradisjon med å putte smør i både kaffe og te. Ta likevel i betraktning at hva disse menneskene ellers spiser og lever, er ikke sammenlignbart med hvordan vi i den vestlige verden lever.

Fettstoffer i blodet

Sjekk deg. Det er det tryggeste du kan gjøre for å få kunnskap om hvordan kroppen din responderer på økt mettet fett i maten. Mange ser ingen forskjeller i det hele tatt, mens det finnes dem som reagerer kraftig på dette. Det er enkelte markører for fettstoffer i blodet/lipider som kan si noe om risiko for hjerte-og-kar-sykdom(apoB og LDL-C). Flere leger har uttalt seg etter at de har hatt pasienter inne som har hatt skyhøye total-kolesterolverider etter at de startet med BPC.

Er det den ekstra dosen mettet fett eller er det de ekstra kaloriene som er årsaken?

Dersom du nettopp har startet på lavkarbo og/eller BPC - sjekk kolesterolnivåene dine. Dersom verdiene dine ikke endres nevneverdig og du har en sunn lipidprofil - fortsett med det du gjør og disukter med legen din. Dersom verdiene derimot går veldig raskt opp, kan det være en veldig god ide å slutte med BPC og så se om verdiene normaliserer seg. Men igjen, dette må du diskutere med legen din.

Når alt kommer til alt...

Trenger du virkelig 50 gram fett i kaffen din? Svaret er kanskje ja for deg, i så fall, sjekk kolesterolnivåene dine en gang i blant. BPC er ikke dokumentert vitenskapelig til å være trygt, og for å være på den sikre siden burde vi eksperimentere varsomt. Sørg for at du får i deg minst 5 om dagen og kutter ned på raffinert sukker og hvetemel. Og tenk deg om to ganger før du hiver deg på enhver kostholdstrende.

God mandag da!

Referanser:

Cromwell WC, et al. LDL Particle Number and Risk of Future Cardiovascular Disease in the Framingham Offspring Study – Implications for LDL Management. J Clin Lipidol. 2007 Dec;1(6):583-92.

Liu J, et al. Non-high-density lipoprotein and very-low-density lipoprotein cholesterol and their risk predictive values in coronary heart disease. Am J Cardiol. 2006 Nov 15;98(10):1363-8.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8759066

Emerging Risk Factors Collaboration, Di Angelantonio E, et al. Major lipids, apolipoproteins, and risk of vascular disease. JAMA. 2009 Nov 11;302(18):1993-2000.

Ingelsson E, et al. Clinical utility of different lipid measures for prediction of coronary heart disease in men and women. JAMA. 2007 Aug 15;298(7):776-85.


503 views0 comments

Recent Posts

See All