Unngår du poteter i kostholdet?


Den stakkars poteten har en god stund nå, blitt forbundet med tomme kalorier, vektøkning, høyt blodsukker og noen ganger også å være farlig. Er dette virkelig sant eller er det på tide å avlive denne potetmyten? Selv har jeg alltid spist hjemmedyrket potet, og slutter heller ikke med det selv om jeg en eller annen gang skulle slanke meg. Studier har faktisk vist at personer som skulle slanke seg og samtidig spiste potet, gikk like mye ned i vekt som de som ikke spiste potet, gitt likt kaloriinntak.

For det første: Karbohydrater er ikke farlig og det er ikke slik at det å spise karbohydrater gjør deg usunn og overvektig. Det finnes ulike typer karbohydrater og det er de raske typene vi bør spise minst av. Det vil si hvitt mel, pasta og ris. De smarte og langsomme karbohydratene er de vi bør velge i stedenfor. Fullkornspasta og grovere melsorter er knyttet til positive helseeffekter. Disse gir en lavere blodsukkerstigning og lengre metthetsfølelse. Altså har ulike karbohydrater ulik effekt på helsen.

Vi er enige i at det er de raffinerte karbohydratene slik som i sukker og fint mel som må reduseres. Hveteboller, hvitt brød, kaker, pasta, hvit ris og søtsaker er helt greit en gang i blant, men velger du hvetebollen på vei hjem fra jobb hver dag, vil det være hensiktsmessig å bytte til sunnere snacks.

Så tilbake til poteten....

Poteten inneholder omtrent 80% vann og 20% karbohydrater. Karbohydratene er lettfordøyelige, dvs de tas raskt opp i blodet. Likevel vil du måtte spise 3 ganger så mye potet som hvitt brød, for å få samme blodsukkerstigning. Potet spises dessuten sjelden alene, men ofte til middag da man også spiser protein og fett til. Dette vil også bidra til å redusere blodsukkerstigningen fra potet.

Høyt Vitamin C-innhold

45% av ditt daglige vitamin C-behov dekkes av en middels stor potet. Dette gjør derfor poteten til en god vitamin C-kilde.

Høy Metthetsindeks

Metthetsindeksen sier noe om hvor stor metthetsfølelse inntak av en matvare gir. Her skårer poteten overraskende høyest av alle matvarer.

Høyt elektrolyttinnhold

Kalium, en viktig elektrolytt for blant annet blodtrykksregulering, og i potet(med skall) finner vi mer kalium enn vi finner i banan.

Resistent Stivelse

Dersom kokt potet avkjøles til under 25 grader, gjøres de lettfordøyelige karbohydratene om til resistent stivelse, dvs det tas mye langsommere opp fra tarmen og gir en mer langvarig metthetsfølelse enn det varme kokte poteter gir.

Det finnes utallige måter å tilberede poteter på, fra potetsalat til potetstappe med godt smør i. Du kan helt fint inkludere potet i ditt kosthold, uten å være redd for at du kommer til å legge på deg av dette. Vitamin og mineralinnholdet og metthetsindeksen er vel alle gode grunner til å ikke frykte poteten?

Ref:

1) http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2013.875441

2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25331334

#potet #karbohydrater #poteterok

12 views0 comments

Recent Posts

See All