Ut med Diettene - Inn med Fornuften


Det er ingen hemmelighet at fedme er et økende problem, også i Norge, men hvorfor og hvordan skal man håndtere, forebygge og ta grep om dette?

Forrige uke på debatten på nrk1 var temaet fedme og overvekt. Panelet besto blant annet av helsecoach John Opsahl, personlig trener Helle Bornstein(også kjent som bananhateren), klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør, helseminister Høie, rådgiver innen spiseforstyrrelser, med flere. Det ble lagt vekt på fedmeproblematikken, men også det ansvaret de som uttaler seg i offentligheten, på nettet, blogger, har, når det gjelder informasjonen de sprer innen kosthold og trening/helse. For hva er rådene og oppfordringene til mange helsecoacher og bloggere basert på? Sine egne erfaringer eller vitenskapelig forskning? Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor vi blir forvirra i kostholds- trenings og livsstilsdebatten. Alle som uttaler seg offentlig har et stort ansvar. Det nytter ikke å si at alle må passe på seg selv og ta ansvar selv. Internettet er svært tilgjengelig for alle aldersgrupper - også de lite kildekritiske - de unge.

Tine Sundfør hadde mange gode poeng, og belyste den kommersielle delen av vekttap, sunnhet og trening - og at alt gjøres veldig mye mer komplisert enn det trenger å gjøres. En sunn livsstil er IKKE så vanskelig som det fremstilles. Og slettes ikke dyrt heller.

Hilde Skovdahl sa på debatten at hun selv har vært jojo-slanker siden hun var 13 år. 13 år! En jojo-slanker er en person som hopper fra diett til diett og som går opp og ned i vekt. Litt som en berg-og-dalbane. Resultatet er litt som at du aldri kommer i mål. Du prøver en ting noen uker, før det går tilbake til gamle (u)vaner.

Ut med diettene - inn med fornuften

Tenk deg følgende: Du starter på en 30 dagers lavkaloridiett, der du bare får lov til å spise et visst antall kalorier per dag. Du går rundt og er sulten, veier deg, blir irritabel og sliten. Etter et par uker ser du at vekten går ned. Stor jubel. Du står på de neste to ukene av dietten, men gleder deg samtidig til å bli ferdig. 4 kilo i minus. Månedene går og kiloene kryper tilbake igjen. Tilbake til start. Lærte du noe?

Fornuften må få mer plass. Dersom du i stede for å starte på en diett, endrer en liten del av kostholdet ditt i gangen, steg for steg, vil hodet ditt klare å henge med også. Fordi det er vanene som må endres. Du kan til slutt gå med på å bytte den faste stoppen på bensinstasjonen der du kjøpte brus og pølse, mot et næringsrikt, hjemmelaget måltid. Dette teller stort i energiutslaget. Deretter kan du jobbe med handlekurven. Og sånn fortsetter du, steg for steg. Veldig enkelt, ikke sant? Langvarig er ordet vi leter etter. Ingen quick fix eller mirakelkur, men en løsning som vil fungere for deg resten av livet. Uavhengig av julebord, bursdagsselskaper, sydenturer og grillsesong. Selskap og sammenkomster er en positiv del av livet og vi koser oss gjerne med god mat, sammen. Det burde alltid være lov og aldri assosieres med noe negativt. Finner du de gode løsningene på kjøkkenet og i treningstøyet, de som funker for deg, da har du kommet svært langt.

Selvfølgelig blir man forvirret og lei alt maset om slanking og at du skal spise slik og ikke slik. Men spør deg selv; Hva vil fungere for meg? Hva kan jeg endre på som vil gi meg bedre helse? Hvordan kan jeg leve resten av mitt liv og samtidig ha matglede og god helse?

Husk bare på at kostnadene du tror du sparer ved å ikke velge den litt dyrere, men også sunnere matvaren, betales i et annet ledd - nemlig din egen helse. Og dette kan bli mye dyrere på sikt.

Jeg stemmer for at diettene skal ut, og fornuften tilbake på banen. Det finnes ingen snarveier, men en god løsning finnes (:

#fornuft #livsstil #debatten

30 views0 comments

Recent Posts

See All