top of page

Hjemmelagde Knekkebrød - Enkelt, Billig og Fiberrikt!


Hva er vel enklere enn å lage knekkebrød? Eggedosis kanskje?

En knekkebrødblanding smekkes sammen på under 5 minutter, fordeles utover bakeplater og stekes til sprø. Mine stekes på 150 grader i ca 45-50 minutter. Jeg bruker en blanding av rugmel og havregryn + det jeg har av frø og eventuelt nøtter. Det varierer med alt fra valnøtter til gresskarkjerner. Lager du knekkebrødene dine selv har du også kontroll på, og valget om fiberinnhold. FIberinntaket til den norske befolkningen er nemlig fortsatt for lavt, men det skal ikke mange grep til for dette kommer seg. Begynn med å lage baksten selv - det være brød, knekkebrød eller vafler. Miks og triks med ulike frø som linfrø, solsikkekjerner, sesamfrø, nøtter og chiafrø. Ha proteinrikt pålegg på og topp med masse grønt!

Vi finner fiber i matsorter som fullkorn, nøtter, belgfrukter, frø, frukt og grønnsaker. Et fiberrikt kosthold har MANGE fordeler, her er noen av dem:

1. Øker metthetsfølelsen fordi fibrene kan binde vann med opptil 15 ganger sin egen vekt og tar derfor opp mye plass i magen.

2. Fiber stimulerer fordøyelsen og forebygger forstoppelse.

3. Positivt for blodsukkerkontroll. Dette har med opptaket av karbohydrater å gjøre, der mer fiber i maten gjør at maten absorberes langsommere - altså du får ikke like rask blodsukkerstigning som dersom du spiser loff.

4. Visse typer fibre(f.eks betaglukaner), bidrar til å senke kolesterolet. Havregryn er særlig rikt på betaglukaner.

5. Noen fibertyper går ufordøyd ned til tykktarmen der enzymer bryter fiberet ned til korte fettsyrer. Disse fettsyrene er blant annet mat for tarmcellene. Enkelte av disse fettsyrene har også vært assosiert med forebygging av tarmkreft.

Oppskriften jeg brukte er hentet fra beritnordstrand.no

Til 2 vanlige bakebrett trenger du:

4 dl rugmel, grov

4 dl havregryn

1 dl linfrø

1dl sesamfrø

1dl solsikkekjerner

6 dl vann

1 ts

Bland sammen det tørre. Ha oppi nesten alt vannet slik at massen blir klissete. Fordel utover to bakebrett. Pass på slik at massen er like tykk alle stedene og ikke har "hull" i seg. Sett begge brettene inn i ovnen og stek på varmluft, 150 grader i 45-50 minutter. Nytes med godt pålegg!

Ha en super mandag!

(foto: balanseihverdagen.no)

#knekkebrød #hjemmelaget #kosthold #fiber #vekttap

15 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page