Øk Treningsmotivasjonen med disse 3 rådene


Treningsmotivasjon. Du har ingen. Du vet at trening er bra for deg...likevel gjør du det ikke. Slapp av, du er langt ifra alene. Vi leter alle etter den magiske pillen som gjør oss smartere, penere og lykkeligere. Den gode nyheten er at den magiske pillen fins. Den 'dårlige' nyheten er at det er trening.

"Den magiske pillen er en tredemølle"

Noen vil si at det er alle hjernetrimspillene de gjør som holder hjernen deres skarp. Andre mediterer. Eller de tar en god dose vitamintilskudd. Hvordan kan trening slå alle disse da?

Forskning viser faktisk at trening slår både meditasjon, tilskudd osv, med god margin, når det kommer til IQ og kognitiv funksjon generelt. Trening øker produksjonen av en substans(BDNF) som gjør at du lærer opptil 20% raskere. Altså, dersom du er i god fysisk form er du i stand til å ta til deg informasjon mye raskere og mer effektivt.

Vil du bli lykeligere? Trening kan i visse tilfeller kurere depresjon like effektivt som antidepressiva. Personer som trener regelmessig, har en lavere tilbakefallsrate ift til dem som tar medisiner.

Lei av å bli syk hele tiden? Trening styrker også immunforsvaret slik at du sjeldnere blir slått i bakken av førkjølelse og influensa, for ikke å snakke om mer alvorlige sykdommer som kreft og hjerte-kar-sykdom. Trening gjør deg også mer kreativ. Trening øker selvtilliten din og forbedrer søvnkvaliteten. I tillegg er trening assosiert med en 5-10% høyere inntekt($$$).

Hvorfor er det slik at trening har et så vidt spekter med fantastiske fordeler?

Trening endrer hvordan du ser deg selv. Det handler ikke bare om biologi og kalorier. Det handler også mye om identitet. Når du starter å trene regelmessig, blir du samtidig mer opptatt av hva du putter i munnen. Du begynner å like kroppen din og denne fremgangen motiverer deg. Mange benytter seg også sjeldnere av mastercardet når de starter å trene. Du prokrastinerer mindre. Du tar oppvasken tidligere på dagen. Det ser ut som at for de fleste, er trening en nøkkelfaktor for gode vaner. Når du kommer inn i en treningsrytme, utløser det en kjedereaksjon som endrer mange andre vaner i tillegg - til det bedre.

Nå vet du om fordelene, greit. Men hvordan skal du få motivasjonen til å få dette til? Benytt deg av disse 3 rådene du snart skal lese om - og kjenn på forskjellen ;-) La oss først se på hvordan du kan bli kvitt den forferdelige følelsen i starten av treningsøkten.

Tips #1: Hvordan komme seg opp av startgropa

Dersom du ser for deg at det kommer til å kjennes forferdelig når hjertet slår helt opp i halsen og at det vil være smertefullt - frykt ikke. Det finnes en nokså enkel løsning, og - den er støttet av forskning: Ikke tenk på starten. Det å komme i gang med treningsøkten er ubehagelig og studier viser at når du tenker på trening legger du for mye vekt på starten av økten. Du undervurderer hvor mye du liker å være i aktivitet fordi fokuset på det lille ubehaget i starten tar for stor plass. Denne tendensen må vi få en slutt på.

Det er faktisk samme problemet du står ovenfor når du utsetter ting. Du tenker på hvor ukomfortabel du føler deg de første 10 minuttene av økten...og dermed blir det ikke noe av treningen den dagen. Derfor er en god løsning å ikke tenke på begynnelsen i det hele tatt. Tenk på hvor bra du føler deg når du gjør fremgang mot målene dine i stede.

Ok, nå har du lært hvordan du kan vinne over uvanen av å utsette både trening og andre oppgaver. Du skal rett og slett tenke på mer enn bare de første 10 ubehagelige minuttene. Det klarer du! Du har gjort det før. Men hvordan opprettholde treningen over lengre tid?

Tips #2:Lag den en plan (en skikkelig plan)

Tar du deg tiden å lage en treningsplan (som inkluderer hvor, når og hvordan) vil det utgjøre en stor forskjell når du skal etablere gode treningsvaner. Jeg vet du nå muligens tenker at du mange ganger har laget en plan, fulgt den så som så, men så kom distraksjonene. Og det er nettopp dette du nå må tenke på. Uten en plan opprettholder du kanskje treningsplanen i 2-3 uker, før du faller mer og mer fra. Når du nå skal lage en skikkelig plan må du derfor ta hensyn til deg selv og alle muligheter du har for å "skulke" unna de planlagte øktene. Spør deg selv: Hva kommer til å stoppe meg fra å vinne over dørstokkmila? Sannsynligvis vet du svaret. Lag såkalte "If-then" setninger, som skal avdekke og finne løsninger på mulige snubletråder. For eksempel: "Hvis jeg føler meg for sliten til å trene, da kan jeg i stede trene halvparten av tiden jeg vanligvis trener". "Vil dette virkelig gjøre en forskjell?", spør du kanskje deg selv. Det viser seg faktisk at "If-then"-metoden øker antall personer som holder seg til treningsplanen fra 39% til 91%.

Sa langt har du nå et tips for å overkomme dørstokkmila, og du har laget deg en plan. Du har kanskje lagt deg til merke såkalte "gymrotter" eller friskuser som tilsynelatende nok alltid har energi til å trene og som alltid er motivert? Men hvordan kan noe av denne motivasjonen smitte over på deg? Her er et triks...

Tips #3: Bekjemp følelser med følelser

Og det må være positive følelser vi bekjemper de dårlige med, vel og merke. Hør på favorittmusikken din. Studier viser at det kan forbedre treningsprestasjonen og redusere eventuelt ubehag og negative tanker. Spiller du musikk fra perioder der du var svært glad eller lykkelig, kan det løfte humøret hvor som helst. Nevrolog Alex Korb sier følgende: Musikk har en sterk påvirkning på oss siden den har en stor evne til å minne oss på tidligere opplevelser og følelsene tilknyttet disse opplevelsene. La oss si at videregående var en svært glad periode for deg - dersom du da hører på musikk du hørte på den gang, kan det hjelpe deg i nåtiden og gjøre deg gladere også i dag. Lag deg en solid Spotifyliste som du drar frem når treningsmotivasjonen er litt på bånn.

La oss summere opp:

Slik får du treningsmotivasjon:

1. Ikke fokuser på starten av økten: Starten er alltid værst, men det går fort over.

2. Lag en skikkelig plan: Vær spesifikk. Skriv ned og bruk "If-then"-setninger slik at mulige snubletråder har en back-up plan.

3. Hør på musikken du liker aller best: Ikke bare er det fint å høre på, det forbedrer treningsøkten din og booster motivasjonen til å gi litt ekstra gass.

Noen konkrete råd du kan starte med er:

Planlegg å gå tur med en venn som liker å være aktiv. Det er morsommere når man er to, altså du gruer deg mindre, og i tillegg lager du en plan/avtale.

Husk på at vennekretsen din påvirker deg mer enn du tror. Henger du sammen med personer som ikke liker å trene eller gå turer, er det mer sannsynlig at du ender opp på sofaen.

Det er vist at mennesker er lykkeligst når vi gjør en av disse 3 aktivitetene:

sosialisering, trening og romantiske stunder. Hva venter du på? Del dette med en venn og avtal et tidspunkt for en gåtur sammen. Gjør du det nå, eller velger du å utsette? ;-)

Den enkleste resepten på et bedre liv? Flytt den ene foten foran den andre.

Sammen med gode venner :-)

Kilder:

John J. Ratey; Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain

#treningsglede #vekttap #trening #livsstil #life #sommer #motivasjon #fremgang #progress #motivator

13 views0 comments

Recent Posts

See All