5 måter å bruke Kokosmelk!


God søndag dere! Litt lite aktivitet fra min side denne uken da jeg har hatt en aldri så liten "data-pause". Det er deilig det, for det blir fort mange, mange timer framfor skjermen hver dag.

Flere og flere får opp øynene for kokosmelk i matlagingen. Det er jo grunnpilaren i det asiatiske kjøkkenet og rik på langsom energi. Kokosmelk lages fra det hvite kokoskjøttet, som ligger på innsiden av kokosnøtten. Væsken i kokoskjøttet presses ut, og tilsettes vann. Presser man kun èn gang, får man kokoskrem, to ganger gir kokosmelk "klassisk" og om man presser kjøttet tre ganger ender man opp med "lett" kokosmelk.

Kokosmelk har et høyt fettinnhold og vi finner en høy andel mellomlangefettkjeder(MCT). Disse tas lett opp av kroppen og gir raskere energi enn f.eks matfløte gir. Laurinsyren i kokosmelk er antibakteriell og styrker tarmfloraen din, og derfor også immunsystemet. I tillegg finner vi både jern, magnesium og fiber i kokosmelk.

Kokosmelk kan brukes til utrolig mange ulike retter, og gir en kremete konsistens og mild og god smak. Bruk kokosmelk i supper, smoothie, dessert, dressing, marinade, bakst og i asiatiske retter. Det metter godt og fremhever smakene. Du kan velge om du bruker den helfete kokosmelken, eller om du velger den litt lettere varianten. Noen synes det rett og slett blir for "tungt" med den originale kokosmelken og velger kokosmelk lett.

Kokosmelk er laktosefri og er derfor et supert alternativ for deg som ikke tåler laktosen i kumelk. Kjøp kokosmelken på kartong så ofte du har mulighet til det. Boksvarianten kan nemlig inneholde BPA, som brukes i metallemballasje for å forhindre rust etc. Dette kan være helseskadelig for oss. Les også på ingredienslisten. De typene som kun inneholder kokos og vann er den beste ;-) Thai Ko får du kjøpt på bla bunnpris og inneholder kun 2 ingredienser, og kommer i kartong.

Her er 5 ulike måter å bruke kokosmelk på!

1. Kokos-fiskesuppe

(2 personer, laktosefri)

300g laksefillett

1/2 løk, finhakket

1 rød paprika, i terninger

1 kartong kokosmelk

3 dl vann

1/2 lime

1 cm ingefær, raspet

2 hvitløksfedd, finhakket

Fres hvitløk, løk, paprika i olje, i en dyp gryte.

Tilsett kokosmelk og vann og kok opp. La det småkoke til det har tyknet litt og smak til med salt, pepper og litt cayennepepper om du ønsker det litt mer spicy.

Ha deretter oppi laksefilleten som er skåret i passe store biter. La laksen trekke til gjennomkokt. Skvi oppi litt limesaft. Server gjerne med fullkornsris. Fersk koriander smaker nydelig på toppen!

2. Bountykuler

Se oppskrift her

3. Quinoagrøt laget på kokosmelk

Se oppskrift her

4. Ispinner(oppskrift fra malinbruset.no)

(8 stk ispinner)

400 g kjøppakke fryst mango, banan og ananasblanding

2,5 dl kokosmelk

1 ts sitronsaft, fersk

Dette er så enkelt: Ha alt i en blender og misk til jevn masse. Hell over i ispinneformer og frys minimum 2 timer. Nytes i solveggen :-)

5. Frisk avokado- og kokos-smoothie

(1-2 personer)

1 moden avokado

saften av 1/2 lime

2,5 dl (lett)kokosmelk

Denne kan for mange være litt for mektig dersom du bruker heltfet kokosmelk. Bytt i så fall ut met lettvarianten som inneholder mer vann. Del avokadoen i biter og bland alt i blender til en jevn masse. Prøv deg frem med limesaften, men limen gir det hele et friskt løft. Denne er super rett etter en treningsøkt ;-)

#kokosmelk #helse #vektnedgang #livsstilsendring #kosthold #lørdagsgodt

729 views0 comments

Recent Posts

See All