Hva er egentlig "Ren Mat"?


Heisann kjære dere (: Håper at dere har en nydelig søndag (:

For deg som synes det blir mye mas og mange ulike meninger og "oppskrifter" på den perfekte kroppen og helse - hva er god helse for deg? Vi trenger en god helse for å ha et godt liv. Helse er i dag mer diskutert og i søkelyset enn noen gang. Vi er sykere enn noen gang, tyngre enn noen gang, og likevel er det mer fokus på kropp og trening enn det noen gang har vært.

God helse = Godt liv

Stemmer dette for deg? God helse kan være å ha mulighet og energi til å leke med barna eller barnebarna, til å ha overskudd til familien, til å gå på flotte fjellturer, til å gjøre det bra på jobben din, å ha god søvnkvalitet og kanskje viktigst av alt: god helse er å være fornøyd og trives i sin egen kropp og funksjon i dagliglivet. Som du ser er god helse et helhetlig bilde av deg som person, ikke bare hvor god kondisjon du har, eller om blodtrykket er normalt.

Dette er ikke virkeligheten for mange der ute. Mange jeg veileder har ulike plager og vondter som hindrer dem i å leve livet fullt ut. Mange har vondt i ledd og ryggen uten at legen finner noen spesifikk årsak, andre har hudproblemer og svært standhaftige bilringer som ikke går bort uansett hvor lite en spiser eller hvor mye en trener.

Kanskje er dette normalt for deg, men det er ikke naturlig å ha slike plager over lengre tid. Smertestillende er ei heller en løsning på problemet. Mange skyr unna kostholdsveiledere og personlige trener som meg selv, helsebloggere og salatdamer er det værste og mest irriterende der ute. Mange tror at salatdamene skal peke finger på alt du gjør galt, måle livvidden din, veie deg og si at du må spise mindre og kutte ut sjokolade helt. Nei. Bedre helse oppnås ikke ved bare å unngå loff og snickers.

Selv om vi får inntrykket av at for å endre kosthold kreves det en real handletur på helsekostbutikker og rare navn som quinoa og chiafrø, er ikke dette sannheten, og heller ikke noe jeg selv anbefaler mine kunder.

Fordi for å få god helse trenger du ikke kjøpe en masse "supermat", trene mange mange timer i uken, veie deg hver uke, telle kalorier og drikke hvetegressshot. Du trenger faktisk bare spise mer av den maten som gjør deg friskere og som gir deg flere næringsstoffer.

Vi hører ofte at du må spise "ren mat". Men hva er det som definerer ren mat da? Nå er det sånn at maten vi spiser kan enten gjøre oss slapp og i værste fall syk, eller den kan gi oss energi og gjøre oss friskere.

Det er ingen hemmelighet at i dag er det livsstilssykdommer som tar livet av flest mennesker rundt om i verden. Kostoholdet vårt er årsaken til en lang liste sykdommer og tilstander:

- fedme

- diabetes type 2

- fertilitetsproblemer

- depresjon

- uspesifiserte smerter

- leddplager

- hudproblemer

- søvnproblemer

- fordøyelsesproblemer

- autoimmune sykdommer

- hjerte- og karsykdom

Hva er det vi spiser da, som gjør oss syke?

Disse "listene" under er hentet fra Sara Lossius, forfatter av boken "Paleo". Hun skriver om forskjellen på moderne mat og naturlig mat, som har mange vesentlige ulikheter og egenskaper. Det som er til felles for moderne mat er at det er beleilig, pent å se på og raffinert. Moderne mat har også til felles at det gir mye energi/kalorier, men samtidig lite vitamier og mineraler. Derfor får den som spiser mye moderne mat mye energi i seg, men lite næring, og kan ende opp med å bli lubben og samtidig underernært. Dessuten er svært mye av den moderne maten betennelsesfremmende, ofte pga fremmede stoffer og mye sukker. Se liste under:

Moderne mat:

- er laget på fabrikk med foredlete råvarer

- har ingredienser vi ikke vet hva er

- er tilsatt både vitaminer og mineraler, i tillegg til smaksforsterkere

- holder seg i flere år(kjekspakker, pizza)

- er homogen; finnes i hele verden året rundt og inneholder en eller flere varianter av hvete, soya, ris og mais.

- er tilsatt sukker i en eller annen form

- har en estetisk pen, men likevel unødvendig innpakning

- er ofte en kopi av orginalen(margarin)

- følger trender(lavkarbobrød, lettprodukter)

- kommer fra et dyrehold der dyrene får mat slik som soya(påvirker fettsyresammensetningen ++)

På den andre siden har vi "ren mat" eller "naturlig mat", om du vil.

Ren og Naturlig Mat:

- er i seg selv en ingrediens(f.eks en gulrot, eller en torskefillet)

- er heterogen: varierer med årstidene og fra sted til sted. Eplesesong og aspergessesong er ikke samtidig i norge.

- har vært på kloden vår lenge

- inneholder vitaminer og mineraler helt naturlig, uten innsprøytninger

- følger ikke trender

Trendmatvarer og dietter selger som aldri før. Vi biter rett på juice-detox og fettfrie produkter, i frykt om at vi vil bli tykke eller kan miste bilringene hvis vi ikke følger eller velger å spise disse matvarene. Det som skremmer meg mest er at vi tror vi må kjøpe pulvergrøt til babyen vår, og unngå fettrike matvarer for alt det er verdt. Jeg lurer på om du som mor har lest på ingr.listen til nestlè sin babygrøt? Vet du hva de ulike ingrediensene er? Det er i dag blitt helt ok å spise produkter som er sterkt behandlet og raffinert, som er fri for fett og tilsatt vitaminer. I dag er fettfattig, lett og kalorifattig, synonymt med sunnhet og en slank kropp.

Vi bruker masse penger, energi og timer på treningssenteret for å få drømmekroppen. Vi blir fortalt at det er lurt å spise mange måltider, kjøpe lettost og drikke funsaft med 0 kalorier. Vi blir hysteriske etter nyttår og før den mer lettkledde sesongen: sommer. Vi begynner å trene mer og spise mindre. Går og legger oss sultne, hopper kanskje over frokost, sulter oss før bursdagsselskap og knasker på riskaker. Likevel oppnår vi ingen resultater, enten det er på vekten eller på tredemølla. Det virker som vi er redde for mat? Jeg har skrevet om dette før - vi jobber ikke på samme lag som kroppen vår, og til syvende og sist vil kroppen si fra.

Hva om jeg fortalte deg at du kan spise MER mat og trene MINDRE?

Fordi mat er jo en positiv ting. Naturlig og ren mat gir hele kroppen det den trenger. Vi trenger mat for å opprettholde en normal hormonbalanse, for å bli gravid, for å holde blodsukkeret stabilt, for et stabilt humør og god konsentrasjonsevne, og for å ha nok energi til å løpe og bøye og tøye på kroppen vår. Du skal ikke måtte stresse over det du spiser, det du burde trene ila 1 uke og få angst av et kakebord. Det er ikke god helse og kommer aldri til å bli det. Det er kun enkle grep og et mer helhetlig syn rundt livsstilen din som skal til. Spis naturlig mat, spis ren mat, spis mat som i seg selv er en ingrediens. Kjøp grønnsaker og frukt i mange farger, unngå lettprodukter og velg økologisk så langt det lar seg gjøre for deg. Start med din egen handlevogn og lag mest mulig mat hjemme.

Jeg ønsker at du skal oppdage hvor bra man føler seg når man spiser mat som ikke er laget på en fabrikk, kjøtt fra frittgående dyr som spiser gress i stede for kraftfor og den gode metthetsfølelsen du får med kvalitetsråvarer. Gjør det for deg selv, men også for barna dine. De fortjener den beste starten på livet, og det er ikke frokostblanding med melk, overdosert med sukker.

Jeg tror at vi blir lykkeligere med naturlig og ren mat - at vi slipper å være fanatiske verken den ene eller andre veien, og at vi endelig kan bli fornøyd med vår egen kropp!

En livsstilsendring som du og dine kan leve med er det jeg vil hjelpe deg med. Ingen diett, bare enkle løsninger med god, ren og naturlig mat (:

God søndag da!

#naturligmat #livvstil #trender #kosthold

22 views0 comments

Recent Posts

See All